Ana Sayfa / KADIN / CHP 27. ve 29. Dönem PM üyesi İnşaat mühendisi Cavidan Demirağ,10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladı

CHP 27. ve 29. Dönem PM üyesi İnşaat mühendisi Cavidan Demirağ,10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladı

CHP 27. ve 29. Dönem PM üyesi İnşaat mühendisi Cavidan Demirağ, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolaysıyla yazılı bir mesaj yayınlayarak, çalışan gazeteciler gününü kutladı. Her zaman basın emekçilerinin yanında olduğunu belirten Demirağ, basının hür ve rahat bir şekilde görevini yapması gerektiğini belirtti.

Demirağ mesajında, “Gazetecilik mesleği, toplumsal bilinci arttırmak, güçlendirmek ve kamu yararını her zaman ön planda tutmak açısından önemli bir yere sahip. Bu anlamlı vazifeyi icra eden ve gece gündüz demeden özverili bir şekilde çalışan tüm basın mensuplarımızın ortaya koydukları gayret ve özverili çalışmaları takdir ediyorum. Medyanın sürdürdüğü yayın politikasının ülkemizin birlik ve beraberliğine katkı sağlaması, kişi hak ve özgürlüklerine saygı göstermesi, eleştirilerinde yapıcı bir tutum sergilemesi de büyük önem arz ediyor” dedi.

Her zaman basın emekçilerinin yanında olduğunu ve onlara ayrı bir saygısının olduğunu belirten Demirağ, “Gazetecilik; bilgi, birikim ve yeteneğin bir arada sergilendiği kutsal mesleklerin başında gelmektedir. Gelişen ve değişen dünyanın en büyük ihtiyaçlarından olan iletişim, haberleşme ve toplumsal duyarlılığı yansıtan gerçekler, gazetecilerin ellerinden geçerek bizlere aktarılmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Basının hür ve tarafsız olması gerektiği çağrısında bulunan Demirağ,  “ 2013 yılında 7.158 olan toplam gazete ve dergi sayısı 2020 yılında 4 bin 746 düştü ve 2021 yılında ekonomik buhran derinleşmesi, yerel basını belirli günlerde çıkmaya ya da yeni kapanmalara yol açtı. Yerel ve ulusal basında ciddi ekonomik sorunlar devam ediyor. Gazetelerde el değiştirmeler, kapanmalar ,gazete sayısı azaltarak ayakta durmaya çalışma ve sonuçta çalışanları işten çıkarmak zorunda kalmalar devam ediyor.. süreçte artan yerel ve görsel basında binlerce gazeteciyi işinden ediyor. Ülkemizde yayınlanan gazetelerin yüzde 91,1’i yerel, yüzde 6,5’i yaygın (ulusal),yüzde 2,4’ü ise bölgesel yayından oluşuyor. Buna karşın toplam tirajının yüzde 82,4’ünü yaygın (ulusal), yüzde 16,9’unu yerel ve yüzde 0,7’sini bölgesel yayımlanan gazeteler, dergilere ait. Gazetelerde önemli traktör kayıpları da yaşanıyor. TGS’nin SGK’dan edindiği verilere göre ülkemizde 23.306 gazetecinin önemli bölümü zor şartlarda görevini yapıyor. Ya da işsiz. Gazetecilik mezunlarında işsizlik oranı genel işsizlik oranının iki katından fazla duruma erdi. Yerel Gazeteler yayın yaptıkları yörelerin sorunlarını gündeme getiren, zor şartlara rağmen illerinin, ilçelerinin her anlamda kalkınması için mücadele veren basın kuruluşları, artan girdi maliyetleri karşısında bir bir kapılarına kilit vurmak zorunda kalıyor.

Yerel basına reklam verebilecek özel kuruluşlar ekonomik sorunlar nedeni ile ilk tasarrufu basına verdiği desteği kesmek oluyor. Resmi ilan bedellerinin olması gereken rakamların çok altında kalması sonucu yerel gazeteler varlıklarını sürdüremeyecek duruma gelirken, ulusal gazetelerde kağıt fiyat artışı ve diğer matbaa ve genel giderlerle zor şartlarda yayınını sürdürüyor. Bu nedenle çok sayıda gazete ya kapanmış ya da daralıp asgari seviyede çalışır duruma gelmiştir. Radyo ve TV’lerde yerel yayın yapanlarında çok zor şartlarda çalışmalarına devam ediyor. Bu durum çalışamayan gazeteci sayısını her geçen gün artırmasına neden oluyor ”

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

AKDENİZ BELEDİYESİDEN DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ ŞENLİĞİ

Akdeniz Belediyesi, ‘20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’ dolayısıyla farklı mahallelerden yüzlerce çocuğun katılarak yaşıtlarıyla ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir