Mersin’de ÖHD, Çukurova TUAY-DER ve İHD, Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevi’nde 20 tutuklunun darp edilmesiyle ilgili basın açıklaması yaparak sorumlular hakkında adli ve idare soruşturma başlatılmasını talep etti.
Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (Çukurova TUAY-DER) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi, Tarsus T Tipi Cezaevi’nde 20 tutuklunun darp edilmesi iddiasına ilişkin ÖHD Dernek binasında basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, d HDP Mersin İl eşbaşkanları ve tutuklu yakınları katıldı.
Açıklama yapan ÖHD hapishane komisyonu eş sözcüsü avukat Halil Güngör, 2 tutuklunun gardiyanlarca darp edilmesine diğer tutukluların da tepki verdiğini belirterek, “Devamında diğer tutsaklar da elleri arkadan kelepçelenerek ve çıplak ayakla iki saat süngerli odada tutulup iki farklı odaya alınmışlardır. Tutsakların eşyaları dahi kendilerine verilmemiştir. Kelepçenin sıkı bağlanması ve kelepçe yaparken kollarının çekilmesi nedeniyle bilek, kol ve omuzdan yaralanan tutsakların olduğu, ceza infaz kurumunda bulunan gardiyanların tamamının kameralar önünde tutsakları darp ederek işkence uyguladıklarını ifade etmişlerdir” diye konuştu.
İDARE AVUKATLARLA GÖRÜŞMEDİ
Avukatların yaşadığı sorunlara da değinen Güngör, “22 Haziran 2022 tarihinde, işkenceye ve kötü muameleye maruz kalan tutsaklarla görüşen heyet üyesi avukat arkadaşlarımız, tutsaklar tarafından aktarılan vahim olaylara ilişkin kurum müdürü ile görüşme yapmak istemeleri üzerine idare personeli tarafından müdürün heyet üyesi arkadaşlarımız ile görüşme yapmayacağı belirtilmiştir. Heyet üyesi avukatların tutsaklarla yapmak istedikleri görüşmeler dahi gardiyanların provakatif hareketleri ile engellenmek istenmiştir. Medyaya birçok kez yansıyan olaylar ve kurumlarımıza yapılan başvurular neticesinde oluşturulan heyetin tutsaklarla görüşmelerinde birbirini teyit eden tutsak beyanları, yapılan gözlemler ve idari personellerin heyet üyelerine karşı takındığı saldırgan tavırlar ile idari amirlerin sebepsiz yere heyetle görüşmekten kaçınması değerlendirildiğinde tutsakların insanlık dışı kötü muamele ve işkenceye maruz kaldıkları gözlemlenmiştir” dedi.
‘ TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’
Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Hakları Komisyonu, barolar, Valilik İnsan Hakları Kurulları, siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin heyetler oluşturarak, Tarsus 2 Nolu T Tipi Cezaevi’nde tutukluları ziyaret ederek inceleme yapmasını isteyen Güngör, Faillerin işledikleri insanlık suçundan kaynaklı cezalandırılmaları için Adalet Bakanlığı tarafından idari soruşturmaların, Tarsus Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından da adli soruşturmaların re’sen ve ivedilikle başlatılması gerektiğini ifade etti. Güngör, sürecin takipçisi olacaklarını da sözlerine ekledi.