Suriye‘de 51 kişi Devlet Başkanlığı seçimi için aday oldu. 55 yaşındaki Beşar Esad dışında geri kalan ve ilk kez kadınları da içeren adayların çoğu pek tanınmıyor.
Başvuruların resmen kabul edilmesi için, adayların iktidardaki Baas Partisi’nin çoğunluğa sahip olduğu Halk Konseyi’nin 250 üyesinden en az 35’inin desteğini alması gerekiyor.
Esad muhaliflerinin ve analistlerinin “formalite” olarak adlandırdığı yarış için Halk Konseyi’nin desteğini alacak son adayların isimlerinin ne zaman açıklanacağı henüz netlik kazanmadı.
Devlet başkanlığı seçimlerine aday olan isimlerin son 10 yıl içerisinde sürekli olarak Suriye’de ikamet etmesi şartı bulunuyor.
Esad, Haziran 2014’de düzenlenen devlet başkanlığı seçimlerinde oyların yüzde 88’ini alarak kazandı. On yılı aşkın bir süredir devam eden 388 bini aşkın insanın ölümüne, on binlerce insanın tutuklanmasına, alt yapının tahrip olmasına, ekonominin bitme noktasına gelmesine ve nüfusun yarısından fazlasının yerlerinden edildiği savaş sebebiyle önümüzdeki seçimlerin rekabet yaşanmadan gerçekleşmesi bekleniyor.
Suriye’de 26 Mayıs’ta gerçekleşecek olan devlet başkanlığı seçimlerine mevut Devlet Başkanı Beşar Esad da yeniden aday olacağını açıklamıştı.
Suriye Parlamentosu Başkanı Hammude el Sabbağ yaptığı açıklamada, Esad’la birlikte bugüne kadar gönderilen başvuru sayısının 51’e ulaştığını belirtti.
Suriye muhalefeti seçimlerin meşru olmadığı gerekçesiyle seçimleri boykot ediyor. Kürt partiler de seçimlerin bağımsız bir şekilde olmayacağı gerekçesiyle seçimlere katılmayacaklarını açıkladılar.
2012 tarihli Suriye anayasasına göre, devlet başkanlığına aday olmak isteyen kişinin Halk Meclisi üyelerinden 35 oy alması gerekiyor.
Söz konusu yasaya göre, devlet başkanlığına aday olacak kişinin 10 yıl aralıksız Suriye’de ikamet etmesi koşulu var.
Bu nedenle, aday olmayı düşünen yurtdışındaki bazı Suriyelilerin bu haktan mahrum kalacağı düşünülüyor.
Ülkede en son devlet başkanlığı seçimleri 4 Haziran 2014’te gerçekleşmişti.