Ana Sayfa / KADIN / Vekil Ekmen: “Narenciye, Pamuk ve Mısır Çiftçileri İçin Harekete Geçin”

Vekil Ekmen: “Narenciye, Pamuk ve Mısır Çiftçileri İçin Harekete Geçin”

DEVA Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, TBMM’de verdiği 2 ayrı soru önergesinde Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya limon başta olmak üzere narenciyede, pamukta ve mısırda yaşanan krizi hatırlatarak bakanlığın yürütmesi gereken çalışmaları sordu. Ekmen; narenciye pamuk ve mısır üreticileri için derhal harekete geçilmesi çağırısını yineledi.

Çiğdem İNAL (ACİL HABER)-DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, üreticilerin yaşadığı krizle ilgili basın açıklamalarını sürdürürken Meclis’e verdiği önergelerle de dikkat çekiyor. Türkiye’deki narenciye üretiminin önemli bir bölümünü karşılayan Mersin’de limon üreticileri başta olmak üzere narenciyecilerin büyük bir kriz yaşadığını, yüksek orandaki rekolte artışı ve ihracat miktarının yetersizliği sebebiyle fiyatların çok düştüğünü ifade eden Ekmen, verdiği önergede Tarım Bakanı Yumaklı’ya bakanlığın herhangi bir çalışmasının olup olmadığını sordu.

“NARENCİYE ÜRETİCİLERİNİN MAĞDURİYETİNİ GİDERMEK İÇİN BİR ÇALIŞMA YÜRÜTÜYOR MUSUNUZ?

Ekmen, limon üreticilerinin ağaçlarını bahçelerinden sökme noktasına geldiğine dikkat çekerek tarımsal planlama, ihracat desteği, narenciye ürünlerine fiyat fark desteği ve buğdayda TMO, pamukta Çukobirlik’in yaptığı gibi narenciyede de satın alım yapacak bir kurumun olması gerektiğini vurguladı. Ekmen, bakana şu soruları yöneltti: “Narenciye üreticilerinin mağduriyetini gidermek için bir çalışma yürütüyor musunuz? Limon üreticilerinin mağduriyetini gidermek için bir çalışma yürütüyor musunuz? Türkiye’deki narenciye üretiminin önemli bir bölümünü karşılayan Mersin ili için narenciye üretiminde tarımsal planlamaya yönelik bir çalışma yürütüyor musunuz? Narenciye üreticilerinin ürünlerinin ihracatının kolaylaştırılması için herhangi bir destek planınınız var mı? Çiftçilerimizin girdi maliyetlerini düşürmek için sulama ve gübre desteği programlarınız nelerdir? Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, tarımda beden işçiliği sorununu çözmeye yönelik bir çalışması var mıdır?”

 “PAMUK VE MISIR ÇİFTÇİLERİ İÇİN HAREKETE GEÇİN”

 Öte yandan Ekmen, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya verdiği soru önergelerinde ve TBMM’de gerçekleştirdiği basın toplantısında pamuk ve mısır çiftçilerinin sorunlarını da gündeme taşıdı. Pamuk ve mısır fiyatlarının çiftçilerin maliyetini bile karşılamadığını belirten Ekmen, pamuk ve mısırın tarlada kaldığını ve çiftçilerin topraklarını bırakmak zorunda kaldığını ifade ederek, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya pamuk ve mısırda fiyat artışı, tarımsal planlama, kredi programı, fiyat fark desteği ve işçi maliyetlerini sordu.

 “PAMUK DESTEĞİ 5 LİRA OLMALI”

Pamuk üreticilerinin yıllık 1 milyon ton üretimle Türkiye’nin pamuk ihtiyacının yarısını karşıladığını belirten Ekmen, buna rağmen yerli çiftçilerin zarar etmesinin ve ithalatın desteklenmesinin izaha muhtaç bir durum olduğunu belirterek Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya, “Pamuk üreticilerinin 1,6 Amerikan Doları fiyatla sattığı yerli pamuk yerine, yurtdışından 2 Amerikan Dolarına pamuk ithal edilmesine karşı Tarım ve Orman Bakanlığı bir önlem alacak mıdır?” diye sordu. Geçtiğimiz yıl Çukobirlik’in kilogram başına 21 TL ile satın aldığı pamuğun bu sene 18,5 liraya düşmesinin çiftçileri cezalandırmak olduğunu ifade eden Ekmen, pamuk için verilmesi fiyatın 25 TL olduğunu ve çiftçilerin zaten bu pamuğu kilogram başına 25,5 TL’ye ürettiğini belirtti. Pamuk üreticisine verilen desteğin de oldukça az olduğuna dikkat çeken Ekmen, pamuk için verilen 1,6 TL’lik fiyat fark desteğinin 5 liraya çıkması gerektiğini söyledi.

“MISIR DESTEĞİ DE 8 LİRA OLMALI”

Mehmet Emin Ekmen, geçtiğimiz yıl kilogram başına 5,7 liraya satılan mısırın bu sene yalnızca 6 liraya çıkmasının çiftçiyi cezalandırmak olduğunu savunarak, “Mazot, işçi, gübre gibi girdi maliyetleri yüzde yüz oranında zamlanmasına rağmen mısır için gelen zammın yalnızca yüzde beşte kalmasının çiftçinin maliyetinin bile çok altında. Mısır için verilmesi gereken fiyat en az 8 lira olması gerekiyor. Mısır çiftçilerine verilen fiyat fark desteği yetersiz kalmaktadır. Mısır çiftçileri kilogram başına yıllardır 0,03 Türk Lirası olarak belirlenmiş olan fiyat fark desteğinin 3 Türk Lirası olmasını beklemektedir. Silo doluluk oranları sebebiyle ürünlerini zararına bile satamayan çiftçilerimizin mahsulü tarlada kalmakta ve çiftçilerimiz toprağını terk etmektedir. Kur Korumalı Mevduat yerine, Çiftçi Koruma Sistemi getirilmelidir” dedi.

“PAMUK FİYATLARINDA BİR ARTIŞA GİDİLECEK MİDİR?

 Mehmet Emin Ekmen, meclise verdiği soru önergesinde Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’dan pamuk ve mısır için bakanlığın hangi çalışmaları yaptığını sordu. İşte o sorular: “ Çiftçilerin mağduriyetini gidermek için pamuk fiyatlarında bir artışa gidilecek midir? Çiftçilerin mağduriyetini gidermek için mısır fiyatlarında bir artışa gidilecek midir? Pamuk çiftçilerine verilen fiyat fark desteği makul bir seviyeye getirilecek midir? Mısır çiftçilerine verilen fiyat fark desteği makul bir seviyeye getirilecek midir? Silo kapasitelerini artırmaya yönelik bir çalışmanız var mıdır? Pamuk üreticilerinin 1,6 Amerikan Doları fiyatla sattığı yerli pamuk yerine, yurtdışından 2 Amerikan Dolarına pamuk ithal edilmesine karşı Tarım ve Orman Bakanlığı bir önlem alacak mıdır? Tarım ve Orman Bakanlığı’nın pamuk için tarımda planlamaya yönelik çalışmaları var mıdır? Çiftçilerimizin ekim yapmaya devam edebilmeleri için yeni bir kredi programı geliştirilecek midir? Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, tarımda beden işçiliği sorununu çözmeye yönelik bir çalışması var mıdır?”

 

 

 

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

Binici Gruptan Akdeniz Gücü Spor kulübüne destek

Mersin’de esnafın, gençleri spora yönlendirerek kötü alışkanlıklardan kurtarmak amacıyla kurduğu Akdenizgücü Spor Kulübü’ne destek sürüyor. ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir