Ana Sayfa / Manşet / Yüksek Mimar Talat Şeker: İnşaat piyasası kur artışından olumsuz etkileniyor

Yüksek Mimar Talat Şeker: İnşaat piyasası kur artışından olumsuz etkileniyor

Pi Yapı Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Yüksek Mimar M. Talat Şeker, inşaat sektörünün pandemi ve dolar artışı ile yüksek faizlerden dolayı çok zorlandığını söyledi.

Covid-19 ve inşaat malzemelerinin aşırı pahalılığından dolayı inşaat sektörü çok zor günler geçiriyor. İnşaat sektörünün durgun olması onların çizim proje işlerini yapan mimar ve inşaat mühendislerini de çok olumsuz etkiliyor.

İnşaat sektörünün yaşadığı sorunlarla ilgili Pi Yapı Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Yüksek Mimar M. Talat Şeker, habernews24.com’a önemli açıklamalarda bulundu.

 “KORONAVİRÜS İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ OLUMSUZ ETKİLİYOR”

Koronavirüsün inşaat sektörünü çok olumsuz etkilediğine dikkat çeken Şeker, şöyle konuştu:” Ülkemiz için Mart 2020 dünya için ise Ekim 2019 yılında itibaren dünyanın başına gelmiş modern çağın belası… Her gün artan vakalar ve ölümler bütün insanlığı şüphesiz ki rahatsız ediyor. Lakin bu hastalığın çaresinin (aşı) bulunmuş olması mutluluk vericidir.  Tek temennim bütün dünya ülkelerine bu aşıların eşit bir şekilde ulaştırılabilmesidir. Ülkemizde de aşı için olağan üstü bir çalışma yapıldığını okuyoruz. Umarım biran önce onay alınabilecek bir seviyeye ulaşır. Son yıllara ülkemizde var olan fakat belli bir seviyenin altında hissedilen kriz pandemi süreci ile çok net bir şekilde gün yüzüne çıktı. “

“DÖVİZDEKİ ARTIŞ İNŞAAT MALİYETLERİNİ ARTIRIYOR”

Dövizdeki artışında inşaat sektörünü kötü etkilediğini belirten Şeker, şöyle devam etti: “2018 ilk dolar dalgalanması sonrasında hissedilen ekonomik sıkıntılar biz inşaat sektörü çalışanları için ayrı bir sorun oluşturmaya başladı. İlk dalgalanmadan ortaya çıkan malzemelerdeki zamlar ( ki daha sonra dönemde hiçbir indirim veya düzeltilme yapılmayan) bunu müteakibinde gelen faiz artırım kararları inşaat sektörü içine resmen bir hançer sapladı. Piyasadan var olan nakit probleminin yanında faiz artışları, dolara bağlı malzeme zamları bununla birlikte Pandemi sürecinin de işin içine girmesinde sonra işler rayından çıkmış durumdadır. 2020 yaz aylarında kısmi faiz indirimleri KGF destekleri bir nebze olsun nefes aldırdı ise de şuan için kalıcı bir çözüm oluşturmadı. Hastalığın kol gezdiği bir süreçte birçok tedarikçi üretim alanlarında daralmaya gittiği dönmede taleplerin sınırlı olmasına rağmen malzeme zamlarının ününe geçilemiyor. Tabi ki fırsatçıların halen sektörden nemalanma çabalarının da etkisi ile inşaat girdi maliyetleri korkunç bir artış göstermiş durumda.”

“ SON BİR YILDA İNŞAAT MALZEMELERİNE % 150 ORANINDA ZAM YAPILDI”

“Birçok inşaat firması bu süreçlerden önce başlamış olan işleri tamamlamakta zorluk çekiyor” diyen Şeker, “fiyat artışının yanında malzeme bulmak da zorlaşmış durumda, son günlerde mobilya sektörünün öncüleri bunu basına çıkarma konusunda ve bununla mücadele konusunda olumlu bir çaba gösteren örneklerden. Malzeme üreticilerin maliyetinin artışı pandemiden dolayı yeterli bir çalışma sürecinin olmaması şüphesiz ki bir girdi artışı oluşturmuştur, ama bunun bir fırsatçılığa dönüştürülmesi kabul edilmez. Son bir yılda İnşaat demiri, Mdf, cam, beton, çimento gibi inşaat temel malzemelerinde %200 ile %500 arasında zamlar oluşmuş durumda. Rekabet kurulunun bu konu ile ilgili bir çalışması olduğunu umuyorum aksi halde birçok inşaat firması gelen zamlardan dolayı zorlandığı ve yeni yatırımlar yapmaktan vazgeçecek durumda. Eğer bu konu ile ilgili önlem alınmaz ise inşaat sektörüne yatırım yapılmasının yavaşlaması devam edecektir.” Diye konuştu.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

Koza Halı Sektörde Bir İlke İmza Atarak Calvin Klein Halının Türkiye Üretim ve Dağıtım Hakkını Süresiz Olarak Aldı

Koza Halı, dünya moda devi Calvin Klein ile yaptığı anlaşmayla, halı sektöründe yeni bir çığır ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir