Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ”Bakan Yardımcısı Önal’ın Mısır ziyareti 5-6 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek” ifadeleri yel aldı. Heyet Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri ile görüşecek. Görüşmede iki ülke arasında ilişkilerin iyiye gitmesi için atılacak adımlar, Doğu Akdeniz ve Libya’daki gelişmeler ele alınacak.
Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Türkiye ile Mısır arasında siyasi istişareler, Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal ile Mısır Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Hamdi Sanad Loza’nın başkanlıklarında 5-6 Mayıs 2021 tarihlerinde Kahire’de gerçekleştirilecektir.
Sözkonusu istikşafi görüşmelerde, iki ülke arasındaki ilişkilerin ikili ve bölgesel bağlamda normalleştirilmesine yönelik atılması gereken adımlar üzerinde durulacaktır.”
Mısır Dışişleri’nden açıklama
Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türk heyetiyle Kahire’de yapılan görüşmeler ‘istikşafi’ olarak nitelendirildi.
Açıklamada, “Türk tarafıyla görüşmelerde ilişkilerin normalleşmesini sağlayabilecek gerekli adımlar üzerinde durulacak” denildi. Ayrıca görüşmelerin ikili ilişkileri ve bölgesel konuları kapsayacağı kaydedildi.
Türkiye’yle Mısır arasında geçtiğimiz ayda başlatılan normalleşme süreci kapsamında, bir Dışişleri heyetinin Kahire’ye gittiği belirtildi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığında bir heyet yarın Mısır’ın başkenti Kahire’ye gidecek. Heyet Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri ile görüşecek. Görüşmede iki ülke arasında ilişkilerin iyiye gitmesi için atılacak adımlar, Doğu Akdeniz ve Libya’daki gelişmeler ele alınacak.
Ortadoğu ve Arap coğrafyasında çok önemli bir ülke olan Mısır, Libya ve Doğu Akdeniz’de de çok etkili. Mısır ve Türkiye bu iki bölgede karşıt pozisyonlarda yer almıştı. Türkiye Libya’da Sarrac hükümetinin en büyük destekçisi olmuştu. Mısır ise Sarrac hükümetine karşı savaşan Hafter güçlerinin en büyük destekçisi olmuştu. Doğu Akdeniz ve Libya bide ticari ilişkiler Türkiye Mısır ilişkilerinin iyiye gitmesi için zorunlu olma noktasına götürmüştü. Türkiye daha önce de Mısır ile iyi ilişkiler içerisinde olmak istiyordu ancak Mısır’ı ekonomik yönde besleyen Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan buna engel oluyordu. Suudi Arabistan ve BAE’nin Türkiye ile iyi ilişkiler içerisinde olacağı açıklamaları Mısır Türkiye ilişkilerinin iyiye doğru gitmesinin önünü açan etkenlerden biri oldu.
Ankara’yla Kahire arasındaki ilişkiler Mısır ordusunun ülkenin seçimle başa gelen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi 2013’te devirmesinden sonra donmuştu. İki ülke arasındaki ilişkiler istihbarat düzeyinde devam ediyordu.