ABD 2020 Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu’nda, Türkiye’de Müslüman olmayan azınlıkların haklarının kısıtladığı belirtildi ve Alevilere yönelik ırkçı saldırılara yer verildi.
ABD 2020 Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu’nu açıklayan Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dünyanın farklı bölgelerinde İslam, Hıristiyanlık ve Yahudilik düşmanlığının arttığını söyledi. Raporda ayrıca, Türkiye’nin ‘azınlık okullarına gerekli desteği vermediği’ ileri sürüldü.
‘HER TÜRLÜ DİN AYRIMCILIĞI REDDEDİLMELİ’
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, ABD 2020 Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu’nun, ilgili komisyon tarafından, her yıl dünyadaki dini özgürlüklere ilişkin gelişmeler yakından takip edilerek hazırlandığını belirtti. Dünyanın farklı bölgelerinde Müslümanları, Hıristiyanları ve Yahudileri hedef alan saldırıların ve ihlallerin arttığına işaret eden Blinken, her türlü dini ayrımcılığın ve dini özgürlük ihlalinin reddedilmesi gerektiğini söyledi.
Raporun Türkiye bölümünde ise, hükümetin azınlıklar başta olmak üzere çeşitli inanç gruplarına ilişkin politikaları değerlendirildi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın tanıtıldığı raporda, ‘sivil toplum örgütlerinden alınan verilere’ dayandırılarak “Protestan cemaatlerinin Türkiye vatandaşı olmayan liderlerinin giriş yasaklarının ve sınır dışı edilmelerinin hızlandığı bildirildi” ifadelerine yer verildi.
raporda, azınlıkların ibadethane açmalarının zorlaştığı belirtilerek, hükümetin ‘gayrimüslim azınlıkların liderliğini veya idari yapılarını tanımadığı’ belirtildi. Raporda, Müslüman olmayan azınlıkların haklarının kısıtlandığı ve hükümetin azınlık okullarına yeterli fon sağlamadığı iddia edildi: “Hükümet, İslam’ı öğreten kamu, özel ve dini okullara fon sağlamaya devam etti. Ancak Lozan Antlaşması kapsamında tanınan azınlık okulları için, Türk edebiyatı gibi Türkçe öğretilen derslerin maaşlarını ödemesi dışında herhangi bir destekte bulunmadı. Azınlık cemaatler, tüm masraflarını, kilise vakıfları ve mezunları dahil olmak üzere bağışlarla finanse etti.”
ALEVİLERE YÖNELİK SALDIRILAR VE ZORUNLU DİN DERSLERİ
Raporda ayrıca, Alevilere yönelik ırkçı saldırılara yer verilerek, Madımak katliamı anlatıldı ve Tunceli’de yaşayan Alevi nüfusun ‘yerlerinden edilmeye çalışıldığı’ öne sürüldü. Ayrıca, konuyla ilgili kimi aileler tarafından yasal yollara başvurulan ‘zorunlu din dersleri’ hatırlatılarak, eğitim sisteminde ve ibadet etme konularında sıkıntılar yaşadıkları belirtildi.
Diyanet destekli camilerin üniversiteler de dahil ülkenin çoğu yerinde bulunduğu hatırlatılan raporda, Diyanetin ‘Camilerin Aleviler için uygun ibadethaneler olduğu’ yönündeki açıklamasına yer verildi.