Hikmet Durgun
Türkiye, Mısır ile normalleşme kapsamında yakında Kahir’e üst düzey bir heyet gönderecek. Ayrıca Türkiye, normalleşme kapsamında İHVAN yöneticilerinden Sisi yönetimine karşı eskisi sert muhalefet etmemelerini istedi. Sisi karşıtı muhalif yayın yapan TV ve gazetelerden de bu istendi.
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre Türkiye Mısır ilişkileri yeniden iyiye doğru gidiyor. 2013 yılında Sisi’nin askeri darbeyle yönetime el koyması ve devrik lider Muhammed Mursi ile diğer İHVAN (Müslüman Kardeşler) Örgütünün yöneticilerini tutuklamasıyla ilişkilerini Mısır’la bozan ve Sisi hükümetine karşı sert muhalefet eden Türkiye, yeniden iyi ilişkiler kurmak için çalışmalar yapıyor. Türkiye Mısır’la normalleşme ilişkileri kapsamında yakında Kahire’ye üst düzey bir heyet gönderecek. Heyette Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, MİT, Milli Savunma Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri olacak. Görüşmede Libya ve Doğu Akdeniz’deki gelişmeler ile iki ülke arasında yapılabilecek ticari anlaşmalar ele alınacak.
Türkiye, Mısır ile normalleşme kapsamında ülkesinde barındırdığı İHVAN (Müslüman Kardeşler)üyesi hiç kimseyi sınır dışı etmeyecek ancak kendilerinden Sisi yönetimine karşı eskisi sert muhalefet etmemelerini istedi. Sisi karşıtı muhalif yayın yapan TV ve gazetelerden de bu istendi. Mısır, Türkiye’den kendi içişlerine karışmamasını talep ediyor. Yani düşmanı gördüğü İHVAN’ı desteklememesini istiyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Danışmanı Yasin Aktay, Türkiye’nin İHVAN yöneticilerini sınır dışı edeceği iddialarını yalanlayarak,” Türkiye kimseyi tutuklamayacak ve Mısır’a teslim etmeyecek.” Dedi.
Aktay, Türkiye’nin Sisi karşıtı muhalif yayın yapan TV ve gazetelerden Mısır yönetimine karşı sert muhalefet etmemelerini istediğine ilişkin ise,” Türk makamları ile Televizyon yetkilileri arasında görüşmeler var, yetkililerden içerik politikasının gözden geçirilmesi talep edildi.” Diye konuştu.
Türkiye’de yayın yapan ve Mısır muhalefetini destekleyen El Şark televizyonun sahibi Ayman Nour da yaptığı açıklamada haberleri yalanladı. Kanallarının kapanmasının ya da siyasi yayınlarına son vermelerinin söz konusu olmadığını, Ankara’nın da böyle bir adım atmayacağını söyledi.
Mısırı yönetimi de geçtiğimiz aylarda ülkesinde yayın yapan televizyonlardan Türkiye ve Erdoğan karşıtı yayın yapmamalarını istemişti.
Ortadoğu ve Arap coğrafyasında çok önemli bir ülke olan Mısır, Libya ve Doğu Akdeniz’de de çok etkili. Mısır ve Türkiye bu iki bölgede karşıt pozisyonlarda yer almıştı. Türkiye Libya’da Sarrac hükümetinin en büyük destekçisi olmuştu. Mısır ise Sarrac hükümetine karşı savaşan Hafter güçlerinin en büyük destekçisi olmuştu. Doğu Akdeniz ve Libya bide ticari ilişkiler Türkiye Mısır ilişkilerinin iyiye gitmesi için zorunlu olma noktasına götürmüştü. Türkiye daha önce de Mısır ile iyi ilişkiler içerisinde olmak istiyordu ancak Mısır’ı ekonomik yönde besleyen Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan buna engel oluyordu. Suudi Arabistan ve BAE’nin Türkiye ile iyi ilişkiler içerisinde olacağı açıklamaları Mısır Türkiye ilişkilerinin iyiye doğru gitmesinin önünü açan etkenlerden biri oldu.
Ankara’yla Kahire arasındaki ilişkiler Mısır ordusunun ülkenin seçimle başa gelen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi 2013’te devirmesinden sonra donmuştu. İki ülke arasındaki ilişkiler istihbarat düzeyinde devam ediyordu.