Mersin’de mimari, kentsel yapıların restorasyonu, proje ve çizim başta olmak üzere inşaatların birçok alanında başarılı çalışmalar yapan MERKA adlı firma, başarılı ve kaliteli çalışmalarıyla örnek oluyor.
MERKA Yönetim Kurulu Başkanı Halil Uzun, çalışmalarıyla ilgili önemli açıklamalarda buludnu. Şehir plancısı olan Uzun,” 1999 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama lisans programından mezun oldum. Bir süre İstanbul Büyükşehir Belediyesinde Şehir Plancısı olarak çalıştım. Ailevi nedenlerden dolayı memleketim olan Mersine döndükten sonra 2004 yılından itibaren serbest şehir plancısı olarak çalışmaya başladım.Şuan MERKA Restorasyon Mimarlık Turizm İnşaat Planlama Sanayi ve Ticaret Llimited Şirketinde Müdürler Kurulu Başkanıyım. Şehir ve bölge planlama en genel anlamda, ülke düzeyinden yerel ölçeğe kadar her türlü yerleşmede mekansal gelişmelerin bir plan çerçevesinde biçimlenmesine katkıda bulunmaktır. Şehir plancısı ise planlı gelişmenin sağlanması için, yerleşmelerin değişiminde etkili olabilecek mekansal, sosyal, demografik, ekonomik ve teknik verilerle estetik, kültürel (tarihi-arkeolojik), ekolojik etmenleri birlikte değerlendirerek geleceğe yönelik amaç ve hedefleri koyan, uygulama araçlarını ve süreçlerini tanımlayan, karar vericilere alternatif öneriler oluşturan ve bunların uygulanmasında rol alan kişidir. Buradan da anlaşılacağı üzere çok disiplinli bir meslektir. Bu sebeptendir ki şehir plancıları kendi meslekleri dışında bir çok alanda da çalışmaktadır.” Dedi.
“Türkiye de şehir plancıları olarak bize en başta öğretilen ama bizlerin unuttuğu şey kentin hikayesidir.“ diyen Uzun, şöyle devam etti:” Planlama, amaç, hedef ve stratejiler bütünüdür. Ancak biz bunları yapmaktan çok uzak olup kentlerin yapılaşması giderek mevcudun sürdürülmesine ve gelişigüzelliğe dönüşmüş, arazi kullanımı ve imar haklarını ön plana çıkartan, tasarım endişelerinden uzak, mekanik bir planlama anlayışı kentlerin yapılaşmasına hakim olmuştur. Kentin morfolojisinin belirginleştiği “mülkiyet yapısı – imar haklarının denetimi” ciddi bir tasarım sorunsalıdır, çünkü bu süreç içinde aynı zamanda kentin kütle ve mekân yapısı oluşturulmaktadır. Biz MERKA’yı tam da bu sorunsalı gördüğümüz için kurduk. Bünyemizde benim dışımda mimar ve harita mühendisi arkadaşlarımız bulunmakla birlikte projelerimizde bünyemizde bulunmayan peyzaj mimarı ve Kanada dan bir ekonomist arkadaşımızla birlikte çalışmaktayız. Biz burada kenti iki boyutuyla düşünmek yerine üç boyutuyla ele almaktayız. Yani tek cümle ile anlatmamız gerekirse, sadece mülkiyet ve haklar üzerinde düşünerek değil kütlesel tasarımları da düşünerek planlama yapmaktayız.”
Birçok projede başarılı çalışmalar yaptıklarını anlatan Uzun, şöyle devam etti:” MERKA olarak imar planları yapmanın dışında özel ve kamu sektörüne projeler, tarımsal amaçlı hibe programları için projeler ve hibe dosyaları hazırlamaktayız. Haritacılık ve inşaat sektöründe de çalışmakta olup birincil planda tuttuğumuz iş kolumuz ise tarihi kültür ve sanat yapılarının restorasyonudur. Kentsel tasarım ve kentsel dönüşüm projeleri de öncelik verdiğimiz konulardandır.”