Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi’nin üretim odaklı projeleri arasında yer alan ve 2021 yılında başlattığı “Organik Tarım Projesi” tüm hızıyla sürüyor. Proje kapsamında Toroslar ilçesindeki 19 üreticinin ardından Tarsus ilçesinde de eğitimlerini tamamlayan 81 üreticiye 250’şer kilogramlık organik gübre dağıtımı yapıldı. Projeye dâhil olup eğitim sürecini tamamlayan 100 üreticiye toplam 25 bin kilogram organik gübre dağıtılırken, üreticilerin yüzü güldü.
Tarsus Koordinasyon Müdürlüğü’nde düzenlenen törende konuşan Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanı Salim Serdar Gökçek, projelere her bölgenin kendi iklim ve ekonomik şartlarına göre, üreticilerle ve muhtarlarla görüşerek karar verdiklerini söyledi. Tarım alanında verdikleri destekleri tek tek anlatan Gökçek, “Mersin’de tarımla alakalı ne varsa Büyükşehir Belediyesi olarak bir ucundan tutup üreticilerimize bir nebze de olsa yardımda bulunuyoruz. Tabi organik tarım da bunun içerisinde farklı bir projemiz. İnsan dostu ve çevre dostu bir proje olarak bu projeye başladık. Toroslar’da 19 üreticimiz, Tarsus’ta da 81 üreticimiz bizimle beraber bu projede yer alma nezaketi gösterdi” dedi.
“Organik tarım insanlık ve tüm dünya adına çok önemli bir uygulama”
Mersin Büyükşehir Belediyesi İmar A.Ş. Genel Müdürü ve Meclis Üyesi Ali Uyan ise Büyükşehir Belediyesi’nin hizmetlerinin sürekliliğine dikkat çekerek, “Hemen hemen her ay buraya geliyoruz, sizin gibi üretici dostlarımızla, kardeşlerimizle, ablalarımızla, ağabeylerimizle. Bu neyi gösteriyor? Mersin Büyükşehir Belediyemiz boş durmuyor. Organik tarım gerçekten insanlık adına, tüm dünya adına aslında çok önemli bir uygulama” diye konuştu.
Mersin Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Av. Ünzile Kuru, yapılan destekten dolayı Başkan Seçer’e teşekkürlerini ileterek, “Eminim bu dağıtılan ürünler sizlere, doğal gübre kullanımıyla tarıma, çevreye ve dolayısıyla bir sonraki nesillere faydalı olacaktır” ifadelerini kullandı.
“Üretici ne ekeceğini, bunun kimin tarafından sübvanse edileceğini bilecek”
Üreticilerin zor dönemden geçtiği şu günlerde verilen desteklerin önemli olduğunu kaydeden CHP Tarsus İlçe Başkanı Av. Ozan Varal ise “Üretici büyük özveri ve büyük masraflarla üretmekte; tüketici de maalesef buna ulaşmakta zorlanmakta. Burada en büyük yapılması gereken hamle Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Vahap Seçer’in yaptığı gibi üreticilerin desteklenmesi ve bunun bir plan etrafında yapılması. Bugün burada organik tarıma yönelik bir çalışma var. Üretici ne ekeceğini, bunun kimin tarafından sübvanse edileceğini ve ektiği ürünün ne zaman kime satılacağını bilecek. Tüketici de hangi ürüne, hangi şartlar altında olursa olsun ucuz ve sağlıklı bir şekilde ulaşmanın yöntemini bilecek” ifadelerini kullandı.
“Suni gübreyle verimin düştüğünü, toprağın çoraklaştığını gördüm”
Ekotar Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu Genel Müdürü Ziraat Mühendisi Vahap Eryılmaz da organik tarımın önemine vurgu yaparak, “İnsan sağlığı için çok önemlidir. Tabi organik tarıma başlamak için belirli süreçlerden geçilmesi gerekiyor. İki-üç yıllık bir geçiş sürecinin uygulanması lazım. Bu geçiş süreci kapsamında toprağın temizlenmesi lazım. Bu süreç zarfında ürünlere herhangi bir kimyasal gübre ve ilacın kullanılmaması gerekir” dedi.
2012 yılından bu yana organik tarım üretimi yaptığını kaydeden üreticilerden Taner Çalışkan, “Suni gübreler de kullanmıştım daha öncesinden. İnanın kullandıkça verimin düştüğünü, toprağın çoraklaştığını gördüm. Bunu fark ettikten sonra da tamamen organik tarıma yöneldim” diye konuştu.