Mersin’de yapılması planlanan Ana Konteyner Liman yatırımı ile ilgili konuşan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “Ana konteyner limanının bu kentte yapılması isabetli olur. Mersin’de lojistik kültür oluşmuş. Halk da bu kültürü benimsemiş. Benim tahminim bu yatırım burada kalır” dedi. Mersin Limanı’ndaki uyuşturucu kaçakçılığı konusuna da değinen Bakan Muş, “Kaçakçılığı kimse istemez. Hem kolluk güçleri hem de Gümrük Muhafaza Teşkilatı yoğun şekilde çalışıyor. Bu bir şebeke işi ve kaçakçılıkta Mersin’in kabahati yok. İnsanın olduğu her yerde yaşanabilecek bir konu ve üzerine kararlılıkla gidiyoruz” dedi.
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, iş insanları ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda (MTSO) bir araya geldi. Mersin Valisi Ali İhsan Su, Mersin Milletvekilleri Zeynep Gül Yılmaz, Hacı Özkan, Ali Cumhur Taşkın, Olcay Kılavuz, Baki Şimşek, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Meclis Başkanı Hamit İzol, Yönetim Kurulu, Melis Üyeleri ve iş dünyası temsilcilerinin katıldığı toplantıda Bakan Muş, iş insanlarının sorunlarını ve taleplerini dinledi. Toplantıda beklenen Mersin Ana Konteyner Liman yatırımından nohut ihracatının yasaklanmasına, Mersin Limanı’ndaki kaçakçılığın kenti olumsuz etkilemesinden Rusya ile ticarette yaşanan sıkıntılara birçok konu ele alındı.
KIZILTAN: “ANA KONTEYNER LİMANININ ADRESİ MERSİN”
Toplantının moderatörlüğünü yapan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, iş dünyasını temsilen ilk sözü alarak talepleri aktardı. İlk olarak Uluslararası Çukurova Bölgesel Havalimanı yatırımına değinen Kızıltan, 29 Ekim’de tamamlanacak olan bu yatırımın uluslararası uçuşların yapıldığı bir HUB’a dönüşmesi için destek istedi. Mersin ve hinterlandının bir üretim bölgesi olduğunu kaydeden Kızıltan, havalimanına böyle bir özellik kazandırılmasının Mersin ve Adana’nın haricinde Hatay, Gaziantep, Konya, Kahramanmaraş, Nevşehir, Niğde olmak üzere tüm bölgeye katma değer sağlayacağını ifade ederek, “Mersin dış ticaret kentidir. Limancılık faaliyetlerinin çok yoğun olduğu bir kenttir Mersin. Doğu Akdeniz’de yapılacak ana konteyner limanının adresi Mersin. Mersin’in de bu limana acil ihtiyacı var. Bu limanın yapımına destek vermeniz bizim için çok değerlidir. Nitekim Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız da bu konuyu teyit etmişti. Bir başka konu da var ki son dönemlerde Mersinlilerin tamamının rahatsız olduğu bir konu var. O da muz konteynerleri içerisinde yapılan kaçakçılık. Bu tür olaylar tüm kentin itibarını ve beraberinde ticaretini zedeliyor. Bu konunun, denetimlerin artırılarak önüne geçilmesini talep ediyoruz” dedi.
“YABANCI FİRMALAR HAKSIZ REKABETE YOL AÇIYOR”
Yabancı konteyner ve deniz taşımacılığı şirketlerinin çalışmalarına da değinen Kızıltan, “Yabancı konteyner ve deniz taşımacılık şirketleri daha önce acenteler aracılığıyla yaptıkları işleri dar mükellefiyet kapsamında artık kendileri yapıyorlar. Bu şirketlerin, şirket merkezleri yabancı ülkede olması nedeniyle, Türkiye’de dar mükellef olarak elde ettikleri navlun gelirleri Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 23. Maddesine göre vergilendirilmez. Ancak vergilenmeyecek kısım sadece deniz taşımacılığı gelirlerine isabet eden kısım olması gerekirken Türkiye’deki bütün lokal faaliyetleri de navlun geliri olarak göstererek vergi dışı bırakılmaktadır. Bu da Türk firmalar için haksız rekabet yaratmaktadır. Bu konuda bir inceleme başlatılması konuyu açıklığa kavuşturacaktır. Rusya ile ticarette yaşanan ödeme sorunu da var. Ruble ile ticarette yaşanan sıkıntıların çözümü için kamu bankalarının ruble ile işlem yapmalarının ihracatçıyı korumak anlamında önemli olur” şeklinde konuştu.
MUŞ: “KAÇAKÇILIKTA MERSİN’İN KABAHATİ YOK”
Ticaret Bakanı Mehmet Muş ise, konuşmasına Mersin Limanındaki uyuşturucu kaçakçılık konusuna değinerek başladı. Bakan Muş, “Kaçakçılığı kimse istemez. Hem kolluk güçleri hem de Gümrük Muhafaza Teşkilatı yoğun şekilde çalışıyor. Bu bir şebeke işi ve kaçakçılıkta Mersin’in kabahati yok. İnsanın olduğu her yerde yaşanabilecek bir konu ve üzerine kararlılıkla gidiyoruz” dedi. Ardından ana konteyner liman yatırımını değerlendiren Muş, “Ana konteyner limanının bu kentte yapılması isabetli olur. Mersin’de lojistik kültür oluşmuş. Halk da bu kültürü benimsemiş. Benim tahminim bu yatırım burada kalır” dedi. Türkiye’nin ekonomik yapısının geliştiğini kaydeden Bakan Muş, “Ekonomik yapımız, ticari hareketlilik, üretim kabiliyetimiz ve kapasitemiz her geçen gün gelişiyor. Türkiye’nin ihracatı, dış ticareti, ekonomik aktivitesi, bunun yoğunluğu her geçen gün artıyor. Şunu takdir edersiniz ki dünyayla bu kadar entegre olmuş bir ekonominin ister istemez emtia fiyatlarının, girdi maliyetlerinin yükseldiği, enerji fiyatlarının bu kadar yükseldiği bir tabloda bunlardan etkilenmemesi mümkün değil. Şu an yaşadığımız fiyatlardaki bu dalgalanmalar, emtiadaki ve enerjideki bu aşırı oynaklıklardan kaynaklı bir sonuç. Bu ilelebet devam edecek bir süreç değil. Elbette bu fiyatlar enerjideki, emtiadaki girdi maliyetleri üzerindeki bu fiyatlar mutlaka gevşeyecektir ve şu an yaşadığımız bu süreç de sürmeyerek bir neticeye ulaşacaktır. Bunu özellikle belirtmek isterim. Bununla alakalı çeşitli çalışmalar yapılıyor, yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Ülkemize güvenelim değerli dostlar. Türkiye’nin geleceği parlaktır, güçlüdür. Dünyada gelişen, büyüyen ülkeler içerisinde baktığınız zaman da en hızlı büyüyen ülkelerin başında ülkemiz geliyor. Geçen sene yaklaşık yüzde 11’lik bir büyümeyle kapattık yılı. Tüm bu kriterler, göstergeler aslında Türkiye’nin doğru yolda olduğunu, ileriye dönük ümit vaad eden bir ülke olduğunu gösteriyor. Zorluklar var, zorlukları aşmak bizim görevimiz. Bunların da üstesinden geleceğiz? diye konuştu.
Toplantı perakende sektörü, hal, lojistik ve serbest bölgede yaşanan sorunların iletmesi ve Bakan Muş’un bu sorunlara verdiği yanıtlarla sona erdi.