Ana Sayfa / EKONOMİ / Aves, İSO 500 Listesinde 4 Puan Yükseliş Kaydetti

Aves, İSO 500 Listesinde 4 Puan Yükseliş Kaydetti

Aves, 2022 yılı verilerine göre İSO 500’de 136. sırada yer alırken, 2023 yılında 132. sıraya yükseldi.

Güneş enerjisi sistemleri (GES) ile temiz enerji üretimine başladı. 20 milyon dolarlık yeni yatırımı balık yemi hammaddesi olarak kullanılan soya proteini konsantresi üretim tesisi projesi ile günlük 300 ton kapasitelik üretimi ile Türkiye balık yemi ithalatını azaltmayı hedefliyor. Aves Enerji, Yağ ve Gıda A.Ş., 2023 yılı verilerine göre İSO 500 listesinde 4 puan yükseliş kaydederek Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları arasındaki yerini sağlamlaştırdı. İSO 500 listesi, Türkiye’nin en büyük ve en etkili sanayi kuruluşlarını sıralayan prestijli bir endeks olup, bu listede üst sıralarda yer almak firmanın sektördeki gücünü ve etkisini göstermektedir. Tarımsal ürün imalatı ve emtia ticaretinde 30 yılı aşkın tecrübesiyle öne çıkan firma, 2024 yılında gerçekleştireceği büyük yatırımlarla dikkat çekiyor. Özellikle balık yemi hammaddesi olan soya protein konsantresi üretimi, bu yıl içinde tamamlanacak olan 20 milyon dolar maliyetli tesisle öne çıkıyor. Mersin’deki bu tesis, günlük 300 ton kapasiteyle ülkenin ithalatını azaltma potansiyeline sahip.

Firmanın başarısının ardındaki en büyük gücün sürekli yenilik ve teknolojiye uyum sağlama yetenekleri olduğunu ifade eden Aves Enerji, Yağ ve Gıda Sanayi A.Ş.  Ticaret Direktörü Muhammed İdin: “Aves bugün Türkiye’nin en büyük 150 sanayi kuruluşu arasında yer almaktadır. Bitkisel yağ sektöründe dünya liderleri arasına girmeyi hedefliyoruz. 2023 yılı verilerine göre, Aves olarak ISO 500 listesinde her geçen başarımızı emin adımlarla sağlamlaştırıyoruz. Geçtiğimiz yıl 136. sırada yer alan şirketimiz bu yıl 4 puan yükseliş kaydederek 132. sıraya yerleşmiştir. Bu yükseliş her zaman daha fazlasını üretme ve yeniliklere odaklanma motivasyonumuzu artırmaktadır” dedi.

2024 yılında Mersin tesislerinde hayata geçirilecek yeni yatırımları detaylandıran İdin, yıl sonunda balık yemi hammaddesi olan soya protein konsantresinin üretimine başlayacaklarını belirterek, günlük 300 ton üretim kapasitesine sahip tesisin ülkenin bu alandaki ithalatını kayda değer oranda azaltacağını söyledi. Yıl ortasında ise kojenerasyon tesisinin devreye gireceğini ve bu tesiste yağlı tohumların kabuk ve atıklarının işlenerek buhar elde edileceğini, bu buharla da elektrik enerjisi üreteceklerini ifade etti.

Bunların yanı sıra, kampüslerin çatılarına kurulan güneş enerjisi sistemleri (GES) ile temiz enerji üretimine başlandığını belirten İdin, biyodizel üretimi esnasında yan ürün olarak ortaya çıkan; ilaç, kozmetik ve kimya sanayilerinde hammadde olarak kullanılmakta olan gliserinin ileri teknoloji ile saflaştırılması için çalışmaların sürdüğünü de ekledi.

 

 

“Yıllık 50 bin ton biyodizel üretim kapasitemizle döngüsel ekonomiye katkı sağlarken, çevresel sorumluluğumuzu da yerine getiriyoruz.”

Aves Ticaret Direktörü Muhammed İdin: “Aves olarak sadece ekonomik fayda sağlamakla kalmayıp, toplumsal ve çevresel sorumluluklarına da öncelik vermekteyiz. 20 milyon dolar bütçe ile kurulumunu gerçekleştirdiğimiz geri kazanım tesisimizde yıllık 50 bin ton biyodizel üretimi gerçekleştirerek doğayı koruyor; atıkları ekonomik değere dönüştürerek ülkenin kalkınmasına katkıda bulunuyoruz.” dedi.

Yeni yatırımlara odaklanan ve her geçen gün daha fazla büyüyerek ülke ekonomisine sağladığı katma değeri daha da artırmayı hedefleyen İdin, Türkiye’nin ikincil ürünlerin işlenmesinden elde edilen nihai mamullerde net ithalatçı konumunda olduğuna dikkat çekerek, kısa vadede üretimden arta kalan atıkları değerlendirerek katma değerli ürünler geliştirmeyi planladıklarını belirtti. Bu projelerle ithalatın azalmasına katkı sağlamayı hedeflediklerini söyleyen İdin, şirketin önümüzdeki üç yıl için hazırladığı kapsamlı yatırım planını paylaştı: “Bu plan kapsamında, Balıkesir Bandırma bölgesinde bir yağlı tohum kırma tesisi, uluslararası lojistik ağını güçlendirmek amacıyla gemilerin yanaşabileceği depoların kurulumu, tam entegrasyon sağlamak için yem üretim tesisi, büyükbaş ve kümes hayvancılığında besi, ileri işlem ve et işleme tesisleri yatırımları bulunuyor.”

2024 yılına önemli yatırımlarla girerek, yüksek katma değerli üretime odaklanan Aves sürdürülebilirlik ve yenilikçilik odaklı vizyonu, Türkiye’nin tarımsal ve sanayi üretimine önemli katkılar sağlıyor. Aves’in gerçekleştirdiği yatırımlar ve geliştirdiği projeler, ülkenin ithalat bağımlılığını azaltırken, çevresel ve toplumsal fayda sağlama yönündeki çabalarıyla da örnek teşkil ediyor. ISO 500 listesinde üst sıralarda yer almanın, firmanın sektördeki liderliğini ve güvenilirliğini pekiştirdiğini, aynı zamanda gelecek projeler için bir temel oluşturduğunu ifade eden İdin, “Biz Aves olarak her geçen gün daha fazla üretmeye, daha çok gelişmeye devam ediyoruz. 30 yılı aşkın tecrübemizle ve sahip olduğumuz güçlü motivasyonla uzun yıllar boyunca markamıza ve ülkemizin ekonomisine katkı sağlamaya devam edeceğiz” dedi.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

Mersin Suruçlular Derneği 2 aileyi barıştırdı

Mersin Suruçlular Derneği, ölümlü trafik kazasından dolayı arası açılan 2 aileyi barıştırdı. Mersin Suruçlular Derneği, ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir