Ana Sayfa / Manşet / Büyükşehir’den Roman Yarışması

Büyükşehir’den Roman Yarışması

Başkan Seçer, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi ile MEDEKA Edebiyat Kurulu tarafından bu yıl ilki düzenlenen ve geleneksel hale getirilmesi planlanan ‘Mersin Roman Yarışması’nın ödül törenine katıldı. Yarışmanın birincisi, Vivaldi rumuzuyla ‘Çünkü Deccal İnsanoğlunun Ta Kendiydi’ eserinin sahibi Yazar Özgür Doğan oldu.

Seçer, kültür, sanat ve güzelliklerin olduğu toplumlarda kötülük olmayacağını vurgulayarak, “Sanat bize hep güzellikleri, birliği, beraberliği, bir arada olmayı, hoşgörüyü, birbirine tahammül etmeyi, her şeyden önemlisi insanları sevmeyi öğretiyor” dedi. Yazar Özgür Doğan’ı da tebrik eden Başkan Seçer, “Savaşın, kötülüğün, iblisliğin olduğu her yerde deccal var. Bizim de görevimiz bu deccallarla mücadele etmek” ifadelerini kullandı.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi ile Mersin’e Değer Katanlar (MEDEKA) Edebiyat Kurulu tarafından bu yıl ilki düzenlenen ve geleneksel hale getirilmesi planlanan ‘Mersin Roman Yarışması’nın ödül törenine katıldı. Başkan Seçer, “Sanat bize güzellikleri, birliği, beraberliği, bir arada olmayı, hoşgörüyü, birbirine tahammül etmeyi, her şeyden önemlisi insanları sevmeyi öğretiyor” dedi.

Yarışmanın birincisi yazar Özgür Doğan oldu

Bu yıl ilki gerçekleştirilen Mersin Roman Yarışması’nın birincisi, Vivaldi rumuzuyla ‘Çünkü Deccal İnsanoğlunun Ta Kendiydi’ eserinin sahibi yazar Özgür Doğan oldu. Mersin Roman Yarışması’na toplam 101 eser katıldı. Başkan Seçer, Özgür Doğan’a sertifika ve çiçek verdi. Büyükşehir Belediyesi Nikah ve Etkinlik Salonu’nda düzenlenen Ödül Töreni’ne; Başkan Seçer’in yanı sıra sivil toplum, oda, dernek ve siyasi parti temsilcileri, Meclis üyeleri, MEDEKA ve Tarsus’a Değer Katanlar Kurulu (TADEKA) üyeleri, MEDEKA Edebiyat Kurulu Seçici Kurul Üyeleri, bürokratlar, daire başkanları, Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Tanıtım Günleri için kente gelen tiyatro eleştirmenleri de katıldı.

“Hiç kötülük öğreten bir sanat dalı var mı?”

Başkan Seçer, kültür, sanat ve güzelliklerin olduğu toplumlarda kötülük olmayacağının altını çizerek, “Hiç kötülük öğreten bir sanat dalı var mı? Böyle bir şey yok. Sanat bize hep güzellikleri, birliği, beraberliği, bir arada olmayı, hoşgörüyü, birbirine tahammül etmeyi, her şeyden önemlisi insanları sevmeyi öğretiyor” dedi. Özellikle sanatçıların Mersin ile ilgili söylediklerinin, siyasetçilerin söylediklerine göre daha önemli olduğunu vurgulayan Seçer, “Biz de söylüyoruz her konuşmamızda; Mersin müstesna kenttir, Mersin güzel kenttir, Mersin huzur kentidir, barış kentidir. Bunu hangi ağızların söylediği önemli. Bir siyasetçi söylüyorsa inanılırlığı %50, %50’dir ama bir sanatçı söylüyorsa tam puandır. Bu önemli. Hakikaten böyle bir kentin belediye başkanlığını yapıyorum” diye konuştu.

“Sanat Mersin’de çok daha iyi noktalara gelecek”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Tanıtım Günleri için kente gelen ve Roman Yarışması Ödül Töreni’nde de yer alan tiyatro eleştirmenleri hakkında da konuşan Başkan Seçer, “Misafirlerimiz var. Çok da güzel bir hafta geçirdiler. Kendilerinden de duydum, mutlu oldum. 7 ayrı tiyatro oyunumuzu izlediler. Her biri değerli tiyatro eleştirmeni, tiyatro yazarı. Bu konuda otorite, daha üst bir müktesebat ya da söylem geliştirecek insan yok. Onların Mersin’le ilgili değerlendirmeleri önemli” dedi. Başkan Seçer, sanatçı alımlarında objektif ve şeffaf davrandıklarını, torpile izin vermediklerini belirterek, “Onun için tiyatromuz, Kent Orkestramız, Bandomuz göz dolduruyor. Sanat Mersin’de çok daha iyi noktalara gelecek. Bundan hiçbir endişem yok. Bu konuda olması gerekeni yapıyoruz. Mersin’in de atmosferi, zemini, dokuları buna çok uygun” diye konuştu.

“MEDEKA bizim icadımızdır”

Başkan Seçer, MEDEKA hakkında da bilgiler paylaşarak, “MEDEKA bizim icadımızdır, Mersin’e Değer Katanlar. Kim en iyi edebiyatçıysa bu kentte doğmuş yaşamış, şu anda yaşayan, onları da davet ettim Edebiyat Kurulu’na, Tarih Kurulu’na, Arkeoloji Kurulu’na. Toplamda Mersin merkez için 15, Tarsus için 8 kurul oluşturuldu. Tarsus bizim en kadim, en büyük ilçemiz olduğu için. Tarsus gerçekten müstesna bir yer. Havasından, toprağından, tarihinden böyle. Şimdi bütün bu çalışmaları yapan MEDEKA; Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı’ndan önce bu insanlara teşekkür etmek ve onları alkışlamak lazım. Ben sadece bu insanlara Mersin’i bir Başkan olarak nasıl görmek istediğimi söyledim” dedi.

“Savaşın, kötülüğün olduğu her yerde deccal var”

Bir ilki gerçekleştirdiklerinin altını çizen Seçer, ilk roman ödülünü vereceklerinden söz ederek, yazar Özgür Doğan’ı tebrik etti. Başkan Seçer, “Deccali ahir zamanda beklemeyin. Dünyada deccal çok, bölgede, ülkede, her yerde. Savaşın, kötülüğün, iblisliğin olduğu her yerde deccal var. Bizim de görevimiz bu deccallarla mücadele etmek. Bu deccalları yok etmek ya da galebe çalmalarını önlemek. Bizim yaptığımız bu” diye konuştu. Başkan Seçer, ırkçılığı reddettiğini vurgulayarak, “Biz ümmet değiliz. Biz vatandaşız. Herkesin bir kimliği var. O kimlik onun onurudur, şerefidir ama ben Türkiye Cumhuriyeti kimliği taşımaktan da övünç duyan, onur duyan bir siyasetçiyim” ifadelerini kullandı. Başkan Seçer, Roman Yarışması’na toplam 101 yazarın katıldığını söyleyerek, “Hepsi değerlidir, önemlidir. Hepsini bu yarışmaya iştirak etmelerinden dolayı yürekten kutluyorum. Umut ediyorum önümüzdeki günlerde Mersin’de bu tip etkinliklerde tekrar beraber oluruz” dedi.

Özdülger: “Sanatın olmazsa olmazı objektiflik, liyakat ve bu çizginin sürdürülebilmesi”

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Koordinatörü Bengi İspir Özdülger, Büyükşehir Belediyesi olarak Başkan Vahap Seçer’in önderliğinde kültür ve sanat adına birçok ilke imza attıklarını belirterek, “Gerçekten sanatın olmazsa olmazı objektiflik, liyakat ve bu yolda da çizginin sürdürülebilmesi. Nitekim bu akşamki Mersin Roman Yarışmamızda da bu yolu çizdik. 101 eser başvurusu oldu ve bütün eserlerin sahipleri rumuzlarla katıldı. Biz bu akşam Rumuz Vivaldi’nin sahibi Özgür Doğan’ı alkışlıyoruz. Bu akşam sizlerle bir arada olmanın verdiği gurur ve mutlulukla birlikte daha nice sanatsal etkinlikleri, tıpkı bu Roman Yarışması’nda yaşadığımız gibi  birkaç ay önce Fotoğraf Yarışması’nda yaşadığımız gibi yaparız. Bunlar ilk değil, devamı gelecek. Çünkü ilki yapmak kolay, sürdürülebilir olması çok önemli. Bu anlamda Başkanımız Sayın Vahap Seçer’in bizi her koşulda destekliyor olması ve yol açıyor olmasının verdiği büyük mutluluğu yaşıyorum ve bunu defalarca tekrarlamaktan da inanılmaz gurur duyuyorum” dedi.

Çağlar: “Tarihsel gerçekleri toplumcu bakışıyla ve akıcı bir dille işlemiş”

Mersin’e Değer Katanlar Edebiyat Kurulu ve Seçici Kurul Üyesi Turan Ali Çağlar, ilk olarak Mersin Roman Yarışması’nın değerlendirme sonucunun gerekçesini okudu. Çağlar, “Vivaldi rumuzuyla yarışmaya katılan ‘Çünkü Deccal İnsanoğlunun Ta Kendiydi’ adlı roman, tarihsel gerçekleri, özgün kurgusuyla, toplumcu bakışıyla ve konusunu geniş bir açıdan ele alarak, akıcı bir dille işlemiş. Günümüzde de kötü etkileri süren ırkçılığın, dünya barışı için ve de insanlığın onuru için ne denli tehlikeli olduğunun altını çizmiş. Dil ve anlatımındaki öznesi ile Mersin 2021 Roman Yarışması’nda öne çıkmış. Oy çokluğuyla birinci seçilmiştir” dedi. Çağlar, gayretli çalışmalar sonucunda birinciyi belirlediklerini aktararak, “Güney’i deniz meltemli güzel kentinden nice genç Yaşar Kemal’ler çıkmasını diliyorum. Böyle bir güzelliği kentimize sağladığı, ülkenin en kültürlü kentlerinden biri olmasına vesile olduğu için Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Vahap Seçer’e şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

Doğan: “İnsanoğlu yaratıldıktan sonra ilk olarak sevmeyi öğrenmişti”

Mersin Roman Yarışması’nın birincisi Yazar Özgür Doğan ise  “Aslına bakarsanız ben ilk başta bu kitabı yazmıyordum.  Çok başka bir kitap kaleme almaktaydım ama zihnimde uzun süreler bu cümle gezindi durdu. ‘Tanrı savaşanları lanetler.’ Başka bir kitabı yazmama bir şeyler müsaade etmedi ve daha sonrasında bu kitabı kaleme alma ihtiyacı duydum. Kitabımın ödülü aldığı açıklanınca, sosyal medyadan en çok kitabın ismi dikkat çekti” dedi. Kitabına ‘Çünkü Deccal İnsanoğlunun Ta Kendiydi’ ismini neden verdiğini anlatan Doğan, şunları söyledi:

“İnsanoğlunun evrimine baktığımızda, insanoğlu yaratıldıktan sonra ilk olarak sevmeyi öğrenmişti. Sevmenin ardından çoğalmayı öğrendi. Çoğaldıkça gruplaştı. Gruplaşmayı başardıktan sonra bu seferki amacı ayrışmak oldu. Yeterince ayrıştığına karar verdiğinde bu kez artık kavga etme yoluna girdi. Savaşlar, katliamlar insanoğlunun en büyük marifetiydi. Aslına bakarsanız Tanrı insanoğlunu 2 bireyden yaratmıştı. Hepimiz kardeştik. İnsandan başka hangi canlı kardeşini yok etmek için örgütlenirdi? Hangi canlı silahlar üretir, diğerine saldırırdı? Sizler hiçbir balinanın, bir kedinin yavrusunu, kardeşini öldürmeye çalıştığına şahit oldunuz mu? Bunu yalnızca insanoğlu yaptı. O yüzdendir ki işte deccali aramaya gerek yoktu. Çünkü deccal insanoğlunun zaten ta kendiydi. Türkiye’de sanata gönül verenler, bütün yazı emekçileri, bu yüzden daima barış dedik. Savaş yerine barışı tercih ettik. Çünkü bizlerin ‘Savaşı icat eden görmesin cennet’ diyen yazarlarımız, ‘Yurtta barış, dünyada barış’ diyen devlet adamlarımız oldu.”

Konuşmaların ardından Doğan, Başkan Seçer’e ‘Sevgili Katilim’ isimli kitabını hediye etti. Ödül töreni, kokteyl ve Oda Müziği Grubu’nun dinletisi ile devam etti.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

Cumhuriyet Coşkusu Akdeniz Boğaziçi Koleji’nde Yaşandı

Mersin’de Cumhuriyet’in 101. yılı Akdeniz Boğaziçi Koleji’nde düzenlenen renkli ve coşkulu etkinliklerle kutlandı. Okul yönetimi, ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir