ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Kenneth F. McKenzie, önümüzdeki hafta Iraklı 100 ailenin Suriye’deki büyük bir mülteci kampından ülkelerine geri gönderilmesinin, DEAŞ’ın yeniden ortaya çıkma riskini azaltmaya yönelik ilk adım olabileceği konusunda iyimser bir tutum sergiledi. Orgeneral McKenzie Suriye’nin kuzeydoğusuna, Bradley sınıfı zırhlı araçların konuşlandırılmasının Rusya’ya bir mesaj olduğuna işaret ederek, “Şuan bölgedeki Amerikalılarla uğraşmanın zamanı değil” dedi.
Bu ifadeleri, Suriye’nin kuzeydoğuna yaptığı sürpriz ziyareti sırasında yaptığı açıklamada dile getiren CENTCOM Komutanı, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi ile görüştü, Washington’ın müttefikleri olan Kürtlerin kontrolündeki bölgelerde konuşlu ABD özel kuvvetlerine ait üsleri ziyaret etti.
Orgeneral McKenzie, Associated Press’in (AP) aktardığı açıklamasında, Suriye’nin kuzeydoğusundaki el-Hol Mülteci Kampı’ndaki 100 kadar Iraklı ailenin ülkelerine dönmeleriyle ilgili olarak “Bunun, el-Hol Mülteci Kampı’ndaki ve bölgedeki diğer kamplardaki nüfusu azaltmanın anahtarı olacağını düşünüyorum. Ülkelerin vatandaşlarının geri dönmelerini ve toplumla yeniden kaynaşmalarını sağlamaları, gerekirse radikal düşüncelerden arındırmaları ve onları toplumun üretken unsurları haline getirmeleri gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Kampta büyük bölümü DEAŞ’lıların ailelerinden çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere yaklaşık 65 bin kişi yaşıyor. Ancak kamp son zamanlarda DEAŞ’ın eylemleri için bir merkeze ve DEAŞ taraftarlarının militan ideolojilerini kamp sakinlerine dayattığı kötü şöhretli bir yere dönüştü. CENTCOM Komutanı açıklamasında “Eğer onları geri kazanmanın bir yolunu bulamazsak, DEAŞ’ın bu gençlere, gelecekte ağır bir bedel ödememize neden olacak şekilde ulaşma yeteneği beni endişelendiriyor. Kampın faal kalması için gerekli hizmetleri sağlasalar bile DEAŞ tarafından her gün radikalleştiriliyorlar. On yıl içinde büyük olasılıkla DEAŞ üyeleri haline gelecekleri için bu döngüyü kırmak oldukça zor” yorumunda bulundu.
ABD güçlerinin Rus güçleri tarafından taciz edilmesine yanıt olarak Bradley sınıfı zırhlı araçlarının Suriye’de konuşlandırılması emri veren Orgeneral McKenzie, bu adımın, ‘şimdi bölgedeki Amerikalılarla uğraşmanın zamanı değil’ şeklinde bir mesaj gönderdiğini söyledi. Ancak ABD, Rus kuvvetleriyle gerilimi yatıştırmaya çalışıyor. Orgeneral McKenzie,’ye göre, ‘çevirilerde hiçbir detayın kaybolmaması ve yanlış anlaşılmayı önlemek için’ Rus dilbilimcilerden oluşan özel bir birim kuruldu.
Geçtiğimiz, Perşembe günü Irak’ı ziyaret eden ve Başbakan Mustafa el-Kazimi ile ülkedeki 2 bin 500 Amerikan askerinin geleceğini görüşen CENTCOM Komutanı, “Amerikan güçleri, tıpkı Suriye’de yaptığı gibi, Irak ordusuna da DEAŞ’ın kalıntılarını ortadan kaldırmasına yardım ediyor” dedi.
Öte yandan ABD basını, Başkan Joe Biden yönetiminin Suriye’nin kuzeydoğusundaki petrol sahalarına yatırımı yapan Delta Crescent Energy şirketine tanınan muafiyeti uzatmama kararı aldığını bildirdi.
Al-Monitor’un haberine göre şirketin, Nisan 2020’de eski Başkan Donald Trump yönetiminden aldığı muafiyet, geçtiğimiz ayın sonlarında sona erdi. Biden yönetimi ise şirketin muafiyet süresini uzatmama kararı aldı. Şirketin, Washington ile müttefik olan ve ABD’nin halen askeri varlığını sürdürdüğü SDG’nin kontrolü altındaki Suriye’nin kuzeydoğusundaki faaliyetlerini sona erdirmesi için sürenin bir ay uzatılmasını talep ettiği belirtilen haberde, ABD yönetiminin şirkete, Suriye’nin petrol üretimine uygulanan ve Ceasar Yasası uyarınca uyulmaması halinde cezalar verilen ABD yaptırımlarından artık muaf tutulmayacağını bildirdiği ifade edildi.
ABD’li yetkililer, muafiyetin sona ermesi kararının bir değişiklikten ziyade bir politika düzeltmesi olduğunu ve başka hiçbir şirkete yeni bir muafiyet verilmesinin beklenmediğini söylediler.
Şirket muafiyeti yenilemek için ciddi bir lobicilik faaliyetleri başlatsa da başarılı olması beklenmiyordu. Al-Monitor’un haberinde, ABD’nin eski Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’in bu gayri resmi lobicilik faaliyetlerine katıldığına işaret edildi. Gazete, Suriye’yi ‘bu yönetimde bir kara delik’ olarak nitelendiren Jeffrey ile WhatsApp uygulaması üzerinden yazıştığını aktardı. Habere göre Jeffrey, Suriye’nin Ürdün sınırına yakın bir bölgede konuşlu bir grup Amerikan askerinden ve Suriye çatışmasına siyasi bir çözüm için Aralık 2015’te kabul edilen Birleşmiş Milletler kararına atıfta bulunarak “Biden yönetiminin, Trump yönetiminden miras aldığı politikaların çoğu yüzeysel olarak devam ediyor. Suriye’nin kuzeydoğusunda ve et-Tanf Üssü’ndeki asker bulundurmaya devam ediyor. BMGK’nın 2254 sayılı kararını destekliyor ve yaptırımları uygulamayı sürdürüyor. Ancak net bir strateji ve bunu uygulayacak bir temsilci yok. Ruslarla görüşmeler durdu. Peki, neden? Bunu açıklayamam” ifadelerini kullandı.