Ana Sayfa / KADIN / Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Uzman Dr.Ceren Söğüt Direk’ten önemli öneriler

Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Uzman Dr.Ceren Söğüt Direk’ten önemli öneriler

Mersin’in Yenişehir ilçesinde kendi özel polikliniğinde önemli hizmetler veren Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Uzman Dr.Ceren Söğüt Direk, pandemi süreci, çocuklar ve kaygılarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

habernews24.com Genel Yayın Yönetmeni Hikmet Durgun’a kendi özel polikliniğinde özel bir röportaj veren başarılı Direk, kısa geçmişiyle ilgili şu bilgileri verdi;”

“2012 yılında, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra; Trakya Üniversitesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim dalında uzmanlığımı aldım. 2017-2021 yılları arasında devlet hastanesinde görev yaptım. Özellikle kaygı bozukluğu, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, otistik spektrum bozukluğu, konuşma ve dil gelişim bozuklukları konusunda çok sayıda klinik deneyimim oldu. Bu süreçte çocuk ve ergenlerde bilişsel davranışçı terapi, oyun terapisi ve psikodinamik kuramlar eğitimi gibi psikoterapi eğitimlerimi tamamladım.”

“Kasım 2021 tarihinden itibaren, Mersin’de muayenehanemde psikiyatrik değerlendirme, danışmanlık, ilaç tedavisi ve psikoterapi tedavilerimle danışan ve aile görmeye devam ediyorum.” diyen Direk, en iyi hizmeti vermeye çalıştıklarının altını çizdi.

Pandemi sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Direk, Pandemi süreciyle birlikte rutinleri bozulan çocuk ve gençlerin en büyük sorunlarından birinin ekran maruziyetinin artması olduğuna dikkat çekti. Pandeminin uzun sürdüğünü belirten Direk, şöyle konuştu;” Uzmanlar olarak ilk 2-3 yaşta ekranla teması önermeyiz. Çünkü ekran maruziyeti bu yaş grubu çocukların beyinlerinde kalıcı olumsuz etkiler bırakır. Çocuklara doğal olmayan aşırı uyaran verir, asıl öğrenmeyi sağlayacak çevresel uyaranların farkındalığını azaltır.

3 yaşından sonra çocukların ekranla temasında şunlara dikkat etmeliyiz:

1.Mutlaka bir erişkin eşliğinde olmalı,ekran ebeveyn tarafından görülmeli.

2.İnternet kullanımında filtreleme ve denetleme sistemleri kullanılarak yaşına uygun olmayan içeriğe erişim engellenmeli.

3.Uyku ve yemek odasında ekran olmamalı.

4.Günlük süre kısıtlaması uygulanmalı. Süre konusunda farklı kaynaklarda farklı görüşler bulunmaktadır. Ancak Amerikan Çocuk ve Ergen Psikiyatri Akademisi’nin verilerini baz alacak olursak:

0-3 yaş arasında:Önerilmez

3-5 yaş arası: mutlaka ebeveyn gözetiminde, ideali 20-30 dakika olmakla beraber en fazla 1 saat

6-12 yaş arası: İdeali 1 saat, en fazla 2 saat

5.İnternet kullanımında kullanılacak araçlar da önemlidir. Tablet, telefon, dizüstü bilgisayar gibi taşınabilir aygıtlar ekran kullanımını arttırarak kontrolünü zorlaştırır. Taşınamayan masaüstü bir bilgisayarda salon ya da oturma odası gibi bir ortamda olması daha uygun olacaktır.

İnternet erişiminin wifi üzerinden değil HDMI kullanılabilen cihazların takılarak kullanılması yine sürenin kontrolünü kolaylaştırır.

6.Ebeveynlerin kendi ekran kullanımlarının da çok önemli olduğunun unutulmaması gerekir.

 

 

 

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

AKDENİZ BELEDİYESİDEN DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ ŞENLİĞİ

Akdeniz Belediyesi, ‘20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’ dolayısıyla farklı mahallelerden yüzlerce çocuğun katılarak yaşıtlarıyla ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir