Çukurova Göç ve Mülteci Araştırma İzleme Derneği, 6 Şubat depreminin ardından yaşanan göç dalgasına ilişkin bir rapor hazırladı. Dernek raporun ayrıntılarını kamuoyuyla paylaştı.
Çukurova Göç ve Mülteci Araştırma İzleme Derneği Eş Başkanı Besime Gülhan Yağ Demir, depremin ardından yaklaşık 3 milyon 300 bin insanın göç etmek zorunda kaldığına dikkat çekti.
Demir, “Uluslararası düzeyde son yüzyılın en büyük depremi olarak kabul edilen, ağır hasarını ve yasını yaşadığımız bu depremde; kentlerinden milyonlarca insan çıkmak zorunda kalırken, bu illerin çevresinde bulunan pek çok kent de milyonlarca göç almıştır. Resmi raporlara göre 3,3 milyon insan deprem bölgesinde ayrılıp diğer illere göç etmiştir” dedi.
Mersin’in geçmişte yaşanan çatışmalı süreçte olduğu gibi, büyük deprem felaketinden dolayı da en çok göç alan kent olduğunu ifade eden Demir, “Tahmini rakamlar kentimize 400 bin insanın göç ettiği yönündedir. Çukurova Göç ve Mülteci Araştırma İzleme derneği, kentteki diğer paydaşlarla birlikte acil insani yardım ve geçici barınma alanlarına yönlendirme çalışmaları yürütmüştür. Yaklaşık olarak 4 bin kişi geçici barınma alanlarına yerleştirilmiştir. Bu çalışmalar sırasında özellikle geçici sığınma statüsüne sahip bireylerin ve mültecilerin çeşitli ayrımcılıklara maruz kaldığını, insani yardıma ve barınma olanaklarına ulaşmada güçlük çektikleri gözlenmiştir” dedi.