Okullara ilişkin 29 Mart-4 Nisan vaka tespit tablosunu açıklayan Eğitim-Sen, toplam pozitif ve temaslı öğretmen sayısının 2 bin 558, öğrenci sayısının 3 bin 979 olduğunu belirtti. 16 kişi de hayatını kaybetti.
KESK’e bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), 29 Mart- 4 Nisan arası vaka tespit tablosunu yaptıkları yazılı açıklama ile kamuoyuna duyurdu.
Eğitim emekçilerinin ne zaman aşılanacağının bilinmediği ifade edilen açıklamada, “Eğitim emekçilerimiz, yeterli tedbirlerin alınmadığı okullarımızda, yaşamlarının riske girmesi pahasına büyük bir sorumlulukla görevlerini yerine getirmeye devam etmektedir. Adalet duygusunun her geçen gün biraz daha yitirildiği, ekonomik eşitsizliklerin daha da derinleştiği zamanlardan geçilmektedir” denildi.
Tüm eğitim bileşenlerinin okullara kaygı ile gittikleri belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Hemen her gün bir yerlerde bir okul kapatılırken; öğrencilerimize, öğretmenlerimize, hizmetli ve memurlarımıza pozitif ya da temaslı teşhisi konulurken; MEB her şeyin yolunda olduğu algısıyla, yüz yüze eğitime katılımın ne kadar yüksek olduğunu açıklamaktadır. Birçok il ve bölge kırmızıya dönerken hiç rahatsızlık duymadan yapılan bu açıklamalar Bakanlığın duyarlıktan ne denli uzak olduğunu ortaya koymaktadır. Sağlıklı ve güvenli bir ortamda öğrencilerin eğitim hakkını ve tüm eğitim emekçilerinin çalışma hakkını önemsemeyen bir Bakanlık ve iktidarla karşı karşıyayız.
16 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Öyleyse yeniden hatırlatalım; 15 Şubat’tan 4 Nisan’a kadar toplam pozitif ve temaslı öğretmen sayısı 2 bin 558, öğrenci sayısı 3 bin 379, hizmetli- memur personel sayısı ise 246’dır. 15 Şubat-4 Nisan arasında eğitim alanında hayatını kaybedenlerin sayısı 16’ya ulaşmıştır. Bu rakamlar buz dağının sadece görünen yüzüdür. Sendikamıza ulaşan sınırlı bilgilerle ortaya çıkan bu tablo bile tehlikenin boyutunun ne düzeye geldiğini göstermekte, elinde tüm veriler olan MEB ise ısrarla sayıları gizlemekte ve herhangi bir açıklama yapmamaktadır.
Önü alınamaz bir şekilde vakalar ve hasta sayıları tüm Türkiye’de hızla yükselirken eğitim alanında hiçbir tedbir alınmaması, yüz yüze eğitimin sürdürülebilirliğini tehlikeye atmaktadır. Yapılan çağrılara rağmen başta aşı olmak üzere önlemler noktasında bir hazırlık gözükmemektedir. Tüm toplumumuzun sağlığı tehdit altındayken sağlık örgütleri ve bilim insanları, sağlık hizmetleri, belediye temizlik hizmetleri ve gıda satışı dışında, gelir güvenceli 28 günlük tam kapanmayı önermektedirler.