DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’nın ortak kararıyla, 8 Nisan 2025 tarihinden itibaren limon ihracatının geçici olarak durdurulmasını eleştirdi. İhracatın durdurulmasının Mersinli çiftçileri ekonomik dar boğaza sürükleyeceğinin altını çizen Ekmen, “2020 yılında benzer bir yasaklama kararının, bölgenin limon üretiminde büyük zararlara yol açtığını unutmayalım, çiftçinin üretim motivasyonuna ket vurmayalım” dedi.
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’nın ortak kararıyla, 8 Nisan 2025 tarihinden itibaren limon ihracatının geçici olarak durdurulmasını eleştirdi.
Yasaklama kararı ile Erdemli, Mersin ve çevresindeki üreticiler büyük zararda
Mersin’deki limon üretimini ve stoklarını değerlendiren Ekmen, “Mersin’deki Ziraat Odası Başkanı Sayın Musa Yılmaz ve Mersin Ticaret Borsası Meclis Başkanı Sayın Münir Şen’in açıklamalarını yakından takip ediyoruz,çiftçilerimizle sürekli iletişim halindeyiz. Çiftçilerimiz zirai don felaketinin etkisi altında toparlanamamışken, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’nın ortak kararıyla limon ihracatı yasağı getirildi. Çiftçiler aylarca bin bir emek vererek ürünlerini yetiştiriyor ancak plansız ve politikasız yasaklarla, uygulamalarla üreticilerin mağduriyetleri gün geçtikçe artıyor. Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası’nın bildirgesine göre; mevcut stoklarda en az 400-450 bin ton limon bulunuyor ve Türkiye’nin aylık limon tüketimi ortalama 20 bin ton civarında. Bu durumda, Eylül 2025’e kadar Türkiye’nin toplam limon tüketiminin 120 bin ton civarına ulaşması bekleniyor. Mevcut stoklar Türkiye’nin ihtiyacını fazlasıyla karşılayacak durumdadır. Bu doğrultuda kalan tüketim fazlası limonlara dair yasak kararının Erdemli, Mersin ve çevresindeki küçük çiftçi ve üreticilerin büyük zarar göreceği ortadadır” dedi.
2020 krizindeki hata tekrar edilmemeli, ihracat pazarına darbe vurulmamalı
Mersin Ticaret Borsası Meclis Başkanı Münir Şen ile görüşmelerini aktaran Ekmen, “2020 yılında 4 aylık ihracat yasağı sonucunda Fas, İspanya ve Arjantin gibi büyük pazarlardaki rekabetimizi kaybetmemizin sonuçlarını ağır bir şekilde yaşadık. Bu kısıtlama ile birlikte diğer pazarlarda da ticaretin baltalanacağı Mersin’deki yetkililer tarafından bize bildiriliyor. Zirai don felaketini de yaşayan Mersin, önümüzdeki 5 yılda çok zorluk çekecek. Fabrika işçilerinin, ihracatçıların ve çiftçinin mağdur olmaması için yasaklama yerine pazarı dengede tutacak farklı kısıtlamalar ve çözümler yapılmalıdır” şeklinde ifade etti.
Mersin, narenciye krizi yaşıyor
Ekmen, “Türkiye’nin en büyük narenciye üretim merkezi olan Mersin’de üretici mağdur durumda. Maliyetler artmaya devam ederken, ürün fiyatları da düşüyor. Bu durumda üretici, ürettiği ürünün karşılığını yurt içi pazarlardan alamıyor. İhracat ile zararını karşılıyor ancak ihracatta da daralma yaşanıyor. Zirai don sebebiyle halihazırda %30’lara varan kayıp yaşayan üreticiye, ‘Ürünlerin depoda kalacak’ deniyor. Bu durumda üretici ne yapsın? İflas ederek üretimden vazgeçiyor” açıklamasında bulundu.
Ekmen’den Tarım ve Orman Bakanı ile Ticaret Bakanı’na çağrı
Söz konusu kararın ani ve ön bilgilendirme yapılmadan alınmış olmasına değinen Ekmen, “Tarımsal üretim, doğası gereği planlama ve öngörülebilirliğe ihtiyaç duyar. Limon gibi çabuk bozulan bir üründe ani kararların uygulanması ürünün dalında kalmasına, depoda fire vermesine ve tarladan sofraya zincirde ekonomik kayıpların artmasına neden olur. Alınan bu kararın ne kadar süre sonra son bulacağı, bu süreç içerisinde üreticinin zararının karşılanıp karşılanmayacağı yanıtsızdır. Limon üreticisinin zararına ek olarak, Türkiye’nin uluslararası pazarlardaki güvenilir tedarikçi algısının zedelenmesi diğer bir önemli konudur. Nereden baksak tutarsız olan bu karar, bir an önce son bulmalıdır. Ticaret Bakanı Sayın Ömer Bolat ile Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı, limon ihracatına yönelik geçici durdurma kararını derhal iptal etmelidir” dedi.
Konunun takipçisi olacağız
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’yayanıtlaması istemiyle soru önergesi vereceğini belirten Ekmen, “Alınan bu kararın iptali için Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı’ya soru önergesi vereceğiz, konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gündeme getireceğiz. Üreticilerin mağdur edilmemesini, Mersin gibi üretimde tüm Türkiye’ye ve hatta dünyaya yetebilen bir şehrin göz ardı edilmemesini istiyoruz. Bu sebeple konunun takipçisi olacak ve üreticimizin, çiftçimizin şeffaf bir şekilde bilgilendirilmesini sağlayacağız” dedi.