Mersin Tabip Odası üyeleri yaptıkları basın açıklamasında 7200 ek gösterge ve yükseltilmiş özel hizmet tazminatı istedi. Açıklamayı yapan Tabip Odası Yönetim kurulu üyesi Jini Güneş, sağlık sisteminin bozukluğuna, ekonomik krize ve haklarının karşılığını alamayan hekimlerin istifasına dikkat çekerek taleplerini dile getirdi.
Mersin Şehir Hastanesi’nde yapılan basın açıklamasında konuşan Güneş, gerçek enflasyonun yüzde 45 olduğunu ve hekimlerin bunun altında ezildiğini, 20 ayda 9 bin hekimin istifa ettiğini söyledi. Güneş, taleplerinin karşılanması için 23 Kasım Salı günü İstanbul’da ‘beyaz yürüyüş’ eylemini başlatacaklarını söyledi.
Son dönemde ülkede artan enflasyon ve zamların “geçinemiyoruz” seslerini yükselttiğiniğini belirten Güneş, hekimlerin ve sağlık emekçilerinin de bu yoksullaşmadan etkilendiğini, insanca yaşayacak ücreti alamadıklarını söyledi. Temmuz 2021 TÜRK-İŞ araştırmasının sonucuna göre; aylık gelirde yoksulluk sınırının 9.500 TL olduğuna dikkat çeken Güneş, “2021 Temmuz ayı enflasyonu %18,95 olmasına rağmen bu yıl kamu görevlileri ile memur emeklilerinin aylık ücretlerinde verilen zam oranı %8,45 düzeyinde kalmıştır. Bağımsız araştırmacılar ve tüketici derneklerinin alternatif enflasyon hesaplarına göre, halkın hissettiği “gerçek enflasyon” yüzde %45’tir. Sabit ek ödeme hariç; mesleğe yeni başlayan pratisyen hekim maaşı yaklaşık 4.900 TL; 30 yıllık uzman hekim maaşı 5.800 TL’dir” dedi.
Mersin Tabip Odası Yönetim kurulu üyesi Jini Güneş, hekimlerin taleplerini şöyle özetledi:
*Hekimlerin maaş ve emekli aylığına etki edecek 7200 Ek Gösterge uygulanmalıdır.
*Özel Hizmet Tazminat oranları yükseltilmeli, maaşlarda en az %150 oranında artış yapılmalıdır.
*Devlet memuru hekimler için ek göstergeler; 10 yıl ve üstü, 1. derece doçent eğitim görevlisi için 7200; uzman için 6400; 8. derece pratisyen için 1600 olarak değiştirilmelidir.
*Yüksek Öğretim Personeli 4 yıl ve üstü profesör doktor için 7200, doçent için 6800 olmalıdır.
*Devlet memuru hekimler için özel hizmet tazminat oranları; doçent eğitim görevlisi için %700; uzman için %550; 8. derece pratisyen için %360 olarak değiştirilmelidir.
Yüksek Öğretim Personeli profesör doktor için %700, doçent için %625 olmalıdır.
*Hekimlerin çalışırken maaşı 18 bin TL’den, emeklilikte 10 bin TL den daha az olmamalıdır.
“20 ayda 9 bin hekim kamudan istifa etti”
Mersin Tabip Odası Yönetim kurulu üyesi Jini Güneş, istifa eden hekim sayısının her geçen gün arttığını söyledi.
Güneş, “Son 20 ayda Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışmaktayken istifa eden hekim sayısı dokuz bin kişiyi bulmaktadır, buna henüz asistan olduğu halde istifa edenler de dâhildir. Önceki dönemle karşılaştırınca %20’lik bir artış söz konusudur. Yine son 20 ayda üç bin hekim emekli olmuştur. Önceki döneme göre artış %40’ı bulmaktadır. Bu meslektaşlarımızın özel sağlık kuruluşlarında çalışmaya devam etmek durumunda olduğu aşikardır” dedi.