Almanya’da yaşayan Murat Durmaz ve kızı Hicran Durmaz’ın öncülüğünde imece usulü başlayan yardımlaşma ağı zamanla Alevi öğretisi olan “Hızır Hareketi’ne dönüştü. Şimdilerde çalışmalarını hızlandıran vakfın kurucusu Murat Durmaz ile Hızır Vakfı’nı konuştuk.
HABER: SABRİ BORAK
Kar amacı gütmeyerek 2018 yılında küçük bir yardımlaşma ağı olarak başlayan şimdilerde ise binlerce öğrenciye ulaşan Hızır Vakfı “Kul darda kalmadıkça Hızır yetişmezmiş” öğretisi ile çıktıkları yolda daha fazla öğrenciye ulaşmak istediklerini belirtti. Vakfın kurucusu olan Murat Durmaz kurdukları yardımlaşma ağının böylesine büyümelerini beklemediğini söyleyerek: “Öncelikle herkes gibi kişisel olarak darda olduğunu gördüğümüz öğrencilere yardım etmek istedik. Bir öğretmen arkadaşımızın Diyarbakır’da köy okulundaki öğrencilerin eksikliklerine kulak vererek başladık. Ardından başka illerdeki okullara yardımlar göndermeye karar verdik. Bizim bu yardımlarımızı gören arkadaşlarımızda destek vererek çok daha fazla okula ve öğrenciye ulaşmamıza vesile oldu. Ardından gelişen süreçlerde birçok öğretmenin bizimle irtibat halinde olması bizi vakıflaşma yoluna iten sebeplerden birini oluşturdu. Bağış yapanların sayısı arttıkça bizimde yardım kampanyamız hızlıca artmaya başladı” dedi.
Vakfın isminin Alevi öğretisinden yola çıkarak koyduklarını ve umutsuzluğa karşı umut olmak istediklerini dile getirerek sözlerine şöyle devam etti: Hızır darda kalanın yardımına koşandır. Biz de elimizden geldiğinde bir başkasının Hızır’ı olmaya çalışıyoruz. Bu misyonu kendimize ilke edinerek elimizden geldiğince darda olan, zora düşen sesini duyuramayan mazlumun sesi olmaya niyet ettik.
“Kimi İnsan Derdini Paylaşır, Kimi İnsan Umudunu”
Yardımlaşmanın aynı zamanda paylaşım olduğuna dikkat çeken Murat Durmaz: “Memleketimize her ne kadar uzak olsak da oranın özlemini çeken vatandaşlar olarak mutluluğu paylaşmak istedik. Kimi insan derdini, kimi insan umudunu paylaşır. Biz umudu ve mutluluğu paylaşarak güzel şeyler yapmayı hedefledik. Öğrencilerin bizlere yazdığı mektupları okudukça ne kadar güzel ve doğru bir yolda olduğumu bir kez daha anlıyoruz” diyerek vakfın kuruluşundaki temel motivasyonlarını aktardı. 3 Yıllık süreçte ulaştıkları her öğrenci için ayrı mutlu olduğunu söyleyen durmaz: “Özellikle köylerde öğretmen olan vatandaşların seslerine kulak veriyoruz. Çünkü öğretmen öğrencinin en çok neye ihtiyacı olduğunu biliyor. Bizde elimizden geldiğince yardımları sıklaştırıyoruz. Elbette bu durumun suistimal edilmesine karşın kurduğumuz bir ağ ile doğruluğunu teyit ediyoruz. Çünkü şeffaflık bizim için oldukça önemli bir unsur” diye ifade etti.
“Çorbada benim de tuzum olsun diyenleri bekleriz”
Yardım ettikleri öğrencilerin kişisel haklarının gözetildiğini belirten Murat Durmaz, “Bir elin verdiğini öteki el bilmeyecek şekilde yapıyoruz yardımlarımızı. Ailelerin onay vermediği hiçbir fotoğraf kullanılmıyor. Biz o çocuğun da bir gün büyüyeceğini bilerek bu meseleye hassas davranıyoruz. Paylaştığımız görseller çocuğun ve ailesinin haklarını koruyarak ve herhangi rencide edici davranıştan uzak kalarak paylaşıyoruz” diye ifade etti. Çorbada benim de tuzum olsun diyenlere kapının her daim açık olduğunu belirten Murat Durmaz sözlerini şöyle noktaladı: Herkes bir çocuğun Hızır’ı olabilir, umudunu ve mutluluğunu paylaşabilir. Vatandaşlarımız bizlere her daim Facebook adresimizden (Hızır Foundation) İnstagram adresimizden (hizir.foundation) veya Whatsapp ( +49 178 3550183) adreslerinden her daim ulaşabilir.