Ana Sayfa / KADIN / İHD Mersin Şubesi: Cezaevlerinde Kürtçe Mektup ve kitaplara izin verilmiyor

İHD Mersin Şubesi: Cezaevlerinde Kürtçe Mektup ve kitaplara izin verilmiyor

 İHD Mersin Şube Sekreteri Bekir Sıtkı Keçeci, tutsaklara Kürtçe mektup ve kitap verilmediğini belirterek, cezaevlerinde ciddi hak ihlallerin yaşandığını söyledi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi Hapishane Komisyonu, cezaevlerindeki hak ihlallerine ilişkin düzenlediği 3 aylık raporunu kamuoyuna açıkladı. Dernek binasında yapılan basın toplantısında raporu açıklayan İHD Mersin Şube Sekreteri Bekir Sıtkı Keçeci, cezaevlerinde işkence ve kötü muamelelerin devam ettiğini savundu.
Cezaevi idaresince verilen haksız disiplin cezalarının tutsakların infaz süresinin uzatılmasına gerekçe gösterildiğini, tutsakların sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerinin ceza tehdidi ile engellendiğini iddia eden Keçeci, İnfaz Yasasının tutsakları sindirmek için keyfi bir araç olarak kullanıldığını savundu. Hasta tutsakların ağır bir şekilde sağlık haklarının ihlal edildiğine dikkat çeken Keçeci, “Mahpuslara kelepçeli muayene dayatılması, muayene sırasında olumsuz tavır ve davranışlar sergilenmesi, mahpusları tedavi olmaktan kaçınacak noktaya getirmektedir. Hapishane koşulları ve yaşanan hak ihlallerinin hasta mahpusların yaşamını çekilmez duruma getirdiği, özellikle ağır kronik rahatsızlığı olan mahpuslara makul yaşam ve tedavi koşullarının sunulmadığı, sağlık haklarının ihlal edildiği gözlemlenmiştir” dedi.
‘KÜRTÇE MEKTUP VE YAYINLARA EL KONULUYOR İDDİASI’
Tutsakların, haberleşme haklarının ihlal edildiğini ve Kürtçe mektupların verilmediğini iddia eden Keçeci, “Mahpuslara havalandırmaya çıkma, spor yapma, sosyalleşme imkanları tanınmayarak tecrit koşullarının dayatıldığı, koğuş değiştirme taleplerinin yerine getirilmediği, eğitsel ve kültürel faaliyetlerin neredeyse tamamen durduğu, Kürtçe yazılan mektupların verilmediği ve sair ihlaller gözlemlenmiştir. Mahpuslara Yeni Yaşam gazetesi ve bakanlık onaylı Kürtçe ya da Kürt tarihi ile ilgili kitapların verilmediği, kırtasiye ihtiyaçlarının karşılanmadığı, keyfi şekilde kitap kotasının uygulandığı, kurum ve kuruluşlara yazılan dilekçelerin gönderilmediği ve sair ihlaller gözlemlenmiştir” diye konuştu.
Keçeci, işkence ve kötü muamele uygulamaların son bulması için Adalet Bakanlığı başta olmak üzere ilgili tüm kurumlara insani bir yaşamın tesisi adına gereğinin yapılması çağrısında bulundu.
PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

AKDENİZ BELEDİYESİDEN DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ ŞENLİĞİ

Akdeniz Belediyesi, ‘20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’ dolayısıyla farklı mahallelerden yüzlerce çocuğun katılarak yaşıtlarıyla ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir