Mersin’de uzun yıllardır faaliyet gösteren ve yurt içi ile yurt dışında lojistik alanında önemli başarılara imza atan İrmaklar Yönetim Kurulu Başkanı M. Zahir İrmak, lojistik sektörüyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
İrmaklar firmasında önemli açıklamalarda bulunan İrmak, şöyle konuştu;” İrmaklar firması Olarak 2003 yılından beri dış ticaret ve lojistik sektöründe hizmet vermekteyiz. Özellikle lojistik alanında tecrübeli operasyon el kadromuz güçlü ve donanımlı araç filo ve alt yapımız ile sorunsuz hızlı ve zamanında taşıma ilkemiz ile müşterilerimize hizmet vermekteyiz. Firma olarak özellikle müşteri memnuniyetini ön planda tutarak taşımanın her aşamasında müşterimiz ile iletişimde kalarak aldığımız yükü adrese teslim edinceye kadar teknolojik alt yapımız ile yüklemenin her safhasında bilgi alma imkânı sağlanmaktayız. Öz mal araçlarımız ile kara yolu ile Türkiye’den Ortadoğu ve Avrupa’ya, Avrupa’dan Türkiye ve orta doğuya frigofrik, kargo ve parsiyel taşımacılığı yanında, Forwarder olarak Deniz yolu ile ihtiyaca göre standart ve özel ekipmanlarla limandan limana, kapıdan kapıya, kapıdan limana taşıma gerçekleştirmekteyiz.
İrmaklar Sealine olarak ihtiyaç halinde gemi artı tren, gemi artı kamyon gibi intermodel kombine taşımaları ve parsiyel, deniz yolu konteyner taşımacılığını geniş acente ağımız ve dünyanın önde gelen gemi hatları ve uzman operasyon el ekibimiz ile hizmet vermekteyiz. Özellikle Mersin Almanya ve Duhok’taki şube ile Dohuk’taki aktarma sahamız ve Almanya’daki depomuz ile Irak’ta Kürt bölgesine ve Bağdat, Basra, Tikrit, felluce gibi iç kesimlere lojistik gümrük ve aktarma faaliyeti güvenli bir şekilde yaparak bu alanda çalışan mevcut rakiplerimize fark atmaktayız. Firmamız aynı zamanda panel Van tipi küçük kapalı kasa kamyonetlerle Avrupa ve Ortadoğu’ya hızlı ve güvenli kargo taşımacılığı yaparak müşterilerimizin acil ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Ayrıca hava kargo ve parsiyel taşımacılığı alanında da hizmet vermekteyiz.
“Hepimizin bildiği gibi iklim krizi bütün dünyayı tehdit etmektedir.“ Diyen İrmak, şöyle devam etti;” Bizde bu bilinç ile tüm araç yatırımlarımızda çevre dostu ve doğaya saygılı araçları tercih ederek sürdürülebilir bir dünya için katkı sunmaya çalışıyoruz. Genel anlamda ülke olarak güçlü bir lojistik alt yapısına sahibiz. Özellikle Mersin bu anlamda çok fazla avantaj sahibidir. Mersinde Limanın varlığı Ortadoğu’ya yakınlığı jeopolitik konumu ve güçlü lojistik alt yapısı ile büyük önem kazanmaktadır. Tabi özellikle Mersin’in lojistik alnında daha iyi bir noktaya gelebilmesi içi uzun zamandır bekleyen Çukurova bölgesel havalimanı, konteyner limanı ve Mersin Taşucu otoyolu gibi mevcut projelerinin bir an önce hayata geçirilmesi lazım. Bu projeler tamamlandığı takdirde Mersin’den kara, deniz ve havayolu ile her yere daha hızlı ulaşım imkânı sağlanacaktır.
“Her sektörün olduğu gibi Lojistik sektörünün de birçok sorunu vardır.” Tespitinde bulunan İrmak, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Lojistik sektörü ülkemizin kalkınması ve gelişmesi için vazgeçilmez bir sektördür. Çünkü hem tarım hem sanayi üretimimizden elde ettiğimiz ürünleri zamanında hızlı ve kalitesini bozmadan ihraç ettiğimiz pazarlara ulaştırmak için ve bu anlamda dünyadaki rakiplerimiz ile rekabet edebilmek için güçlü bir lojistik alt yapısına sahip olmamız lazım. Var olan güçlü alt yapımızı korumak ve daha ileriye taşımak için sektör olarak birçok alanda desteğe ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle pandamiden sonra e ticaretin gelişmesi ile sektörümüzde birçok alanda yatırım yapma ihtiyacı duyuldu. Bunların başında depo ve filo değişimi oldu. Özellikle bu tür yatırımlar için uygun oranlarla kredi vergilerden muafiyet, yatırım, destek teşvikleri gibi olanaklar sağlanmalıdır. Lojistik sektörü diğer önemli sektörlerimizde olduğu gibi ülkeye önemli miktarda döviz kazandırmanın yanında önemli miktarda iş ve istihdam alanıda sağlıyor. Örneğin birçok şehrimizde 4,5 hatta daha fazla organize sanayi bölgesine sahip iken, tabi ki olması gereken budur. Organize sanayi bölgeleri sayısının çok olmasını arzu ederiz. Aynı zamanda Ülke ekonomisine önemli miktarda katkı sağlayan lojistik sektörü için de daha rahat ve modern şartlarda çalışabilecekleri lojistik merkezlerinin olmasını arzu ederiz. Örneğin mersine baktığımızda yıllardır bunun ile ilgili söylentiler olmasına rağmen yakın zamanda böyle bir projenin hayata geçeceği ile ilgili bir umut yoktur. Ayrıca mersin büyük şehir belediye başkanımızın geçenlerde duyurduğu yaklaşık 94 dönüm üzerinde olması planlanan daha çok iç nakliye sektörüne yönelik olan proje bu anlamda umut vericidir. Ayrıca vize, geçiş belgeleri, gümrükteki uzun bekleme süreleri ve yurt dışındaki haksız yüksek miktardaki para cezaları gibi birçok sorundan söz edebiliriz.”
“Sektörümüzün şuan öneli bir problemi de araç tedarik firmalarını pandemi nedeni ile az üretimden kaynaklanan araç sıkıntısını fırsata çevirmeleridir.” Vurgusunda bulunan İrmak, şöyle değerlendirmelerde bulundu;” Ellerinde yeteri miktarda araç olmadığından bu durumu çok araç talebi varmış gibi müşterilerine yansıtıp fahiş fiyatlarla araç satmaya çalışmaları. Hatta önceki siparişlerde bile ek maliyetler getirerek bu durumu iyice fırsata çevirmeye çalışıyorlar. Sektör olarak bu durumun karşısında birlik olmamız lazım ve bu fırsatçılığa izin vermemiz lazım. Şuan bu fırsatçılığı yapan firmalar yarın öbür gün işler normale döndüğünde kapımıza geldiklerinde bizlerde kendilerine hak ettikleri muameleyi yapmamız lazım.
İnsan faktörü her sektörde olduğu gibi lojistik sektöründe de çok önemlidir. Sektörümüze başta şoförler ve operasyon el olmak üzere birçok nitelikli eleman ihtiyacı vardır. Üniversitelerin lojistik bölümlerinden mezun olan öğrenciler çok yetersiz ve donanımsız bir şekilde özellikle yabancı dil alanında çok eksik bir şekilde mezun olmaktadırlar. Ayrıca sektörde önemli bir miktarda tır şoförü eksiği vardır. Tır şoförü sorunu ile ilgili yakın zamanda ciddi anlamda bir çalışmanın yapılıp bunun ile ilgili neler yapılabilir meslek odaları ve dernekler ininde görüşleri alınarak sektöre yeni şoför kazandırma ile ilgili projelerin hayata geçirilmesi lazım. Aksi takdirde şu anda bazı ülkelerde olduğu gibi lojistik alanında yaşanan sıkıntıların benzeri ileriki zamanlarda ülkemizde de yaşama ihtimali vardır. Bu anlamda yapacağımız bir çalışma birçok gencimize iş olanağı sağlayacağı gibi sektörümüzü de bu a rahatlatacaktır. Tır şoförlüğü basit bir meslek değildir. Sektörümüz açısında özellikle önemli bir meslektir. Şoför arkadaşlarımız bir nevi firmalarımızın temsilcileridirler. Bu nedenle gerek yükleme yerlerinde gerekse boşaltma yerlerinde şoförlere gereken ilgi ve alakanın gösterilmesi ve işletme sahiplerinin kendi personellerine bu konuda gerekli uyarıları yapmaları gerekmektedir. Ticaret ve ihracatın yükü lojistiğin sırtında ise lojistiğinde yükü şoförün sırtındadır. Bu nedenle şoförlük mesleğine gerekli saygınlığın kazandırılması gerektiğini düşünüyorum. Ülkemizde bir yandan işsizlik sorunu var diğer yandan birçok sektör nitelikli eleman sıkıntısı çekmektedir. Gençlerimiz üniversite eğitiminden sonra boşta kalacakları bölümleri okuyacaklarına belli bir eğitimden sonra özellikle nitelikli eleman sıkıntısı çeken sektörlerde çalıştırılmak üzere eğitimden geçirilerek işe hemen başlanmaları sağlanmalıdır.