MTSO Sanat Galerisi ve Konferans Salonunda gerçekleştirilen MESİAD eski başkanı iş insanı Mustafa Güler’in İş İnsanı Gözüyle “EKONOMİ, DEMOKRASİ, SİYASET” Adlı Kitabın İmza Günü ve Söyleşisi yoğun bir ilgi gördü. Etkinliğe iş, siyaset ve bürokrasi dünyasından çok sayıda önemli isim katıldı.
İş insanı Mustafa Güler’in imza Günü ve söyleşine Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol, Çukurova SİFED Başkanı Hüseyin Kış, TISİAD Başkanı Mehmet Salih Çelik, TISİAD Başkan Yardımcısı Cvaidan Demirağ, TÜRKONFED Başkanlarından Süleyman Onatça, Büyükşehir Basın Yayın Halkla İlişkiler Daire Başkanı Bedrettin Gündeş, MESİAD Başkanı Hasan Engin, TURAB Başkanı Fahri Kuş, MESİAD YİK Başkanı Adnan Gündoğdu, Mersin Cemevi Başkanı Hasan Kılavuz, Ali Doğan, Faik Burakgazi, TÜGEM Başkanı Ümit Mete ile iş, siyaset ve bürokrasi dünyasından çok sayıda kişi katıldı.
Mustafa Güler, MTSO Sanat Galerisi’nde okurlarına kitabını tek tek imzaladı. İmza etkinliğinin ardından Mustafa Güler’in İş İnsanı Gözüyle “EKONOMİ, DEMOKRASİ, SİYASET” adlı kitabın söyleşisinin moderatörlüğünü Prof. Dr. Yusuf Zeren yaptı.
Mustafa Güler’in özgeçmişini aktaran Prof. Dr. Yusuf Zeren, Güler’in 1944 yılında Tunçeli’de doğduğunu İlk ve Orta Öğretimini Tunceli’de tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’nin Jeomorfoloji bölümünden mezun olduğunu, iş yaşamına memurlukla başladığını,1980’e kadar MTA’daki görevini sürdürürken 20 Kasım 1980’de kendisine verilen sarı zarf ile memuriyeti sona erdiğini ifade etti. Oğulları Özgür ve Barış Güler Mersin iş dünyasında babasının yolunda başarıyla sürdürdüklerin belirten Prof. Dr. Zeren; Güler, 1987 yılında Mersin’e geliyor. Yakın akrabalarıyla birlikte GÜLER İnşaat şirketini kuruyorlar, İnşaat işine başlıyorlar. Mersin Tarsus Organize Sanayi’de oğullarıyla birlikte medikal araç gereç üreten iş yeri açıyorlar, ürünlerini yurt dışına ihraç ediyorlar. Mustafa Güler, MESİAD Yönetim Kurulu Başkanlığı, YİK Başkanlığı, DASİFED Kurucu Başkanlığının yanı sıra pekçok STK’na üye olduğunu söyledi.
Kitabın sunuş yazısı yazan sosyolog Prof. Dr. Şükrü Aslan konuşmasında, kendisinin çalışma alanına temas eden bir dosyaydı Mustafa Güler’in çalışması,memleketin yakın toplumsal tarihine odaklandığını, yere zamana iktisada politikaya ve topluma bakıyor.Bir iş insanının böyle bir çalışma yapması çok kıymetli olduğunu belirten Aslan, toplumsal kırılmalar, göçler, kentleşme, sürgünler, Güler’in “sarı zarf” almasına bakıyorum bu bizim coğrafyamızda başka biçimde yaşandığını, bu konuya sosyolojinin gözünden bakıldığı zaman göç, kimlik, zorlıklar bu konulara baktıklarını dile getirdiği konuşmasında, dişiyle tırnağıyla , özverisiyle başarmış bir bir insanın gözünden iktisadın boyutunu değerlendirilmesi bu kitabı daha bir değerli kıldığını ifade etti.
Aslan, “Türkiye’nin yakın toplumsal tarihine iktisadi bir pencereden de nasıl bakılması gerektiğini bize söylüyor. Oradan bakılmalı. Eğer demokrasisi yoksa, siyaseti de demokrasi ile ilişkili değilse nasıl büyük handikaplar çıkacağını bize söylüyor. Bugün tam olarak böyle bir gerçeği yaşıyoruz.. Bu kitap sözü olan herkese bir davettir. Bu memleket için hepimiz için çok değerlidir.” sözüyle kitabı yazan Mustafa Güler’e teşekkür etti.
Türkiye’de köklü dönüşümlerin Turgut Özla döneminde başladığını ifade ettiğini belirten Güler’in bu dönemi geniş biçimde ele aldığını söyledi. Zeren, Mustafa Güler kitabını ciddi bir incelemeyle kaleme aldığına dikkat çekti.
Kitabın sunuş yazısı yazan sosyolog Prof. Dr. Şükrü Aslan konuşmasında, kendisinin çalışma alanına temas eden bir dosyaydı Mustafa Güler’in çalışması,memleketin yakın toplumsal tarihine odaklandığını, yere zamana iktisada politikaya ve topluma baktığını dile getirdi.
Bir iş insanının böyle bir çalışma yapması çok kıymetli olduğunu ifade eden Aslan, toplumsal kırılmalar, göçler, kentleşme, sürgünler, Güler’in “sarı zarf” almasına bakıyorum bu bizim coğrafyamızda başka biçimde yaşandığını, bu konuya sosyolojinin gözünden bakıldığı zaman göç, kimlik, zorlıklar bu konulara baktıklarını dile getirdiği konuşmasında, dişiyle tırnağıyla , özverisiyle başarmış bir bir insanın gözünden iktisadın boyutunu değerlendirilmesi bu kitabı daha bir değerli kıldığını söyledi.
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Mustafa Güler’i çok takdir ettiği bir iş insanı olduğunu dile getirerek başladığı konuşmasında kitabı kendisine oğlu Barış Güler’in getirdiğini söyledi. Kitabı okurken hem ekonominin hem de demokrasinin kalitesini artıran siyasetçinin olduğunu ifade eden Kızıltan, “Ülkeyi siyasetçiler yönetir. Siyasetçilerimiz ne kadar kaliteliyse demokrasimiz de ekonomimiz de kaliteli olur. Bu yönüyle kitap ilgimi çekti.Gelecek kuşaklara bizlere deneyimlerimizi aktarmak güzel hoş bir şey, Türkiye tarihini görerek okuyarak anlayarak okumalıyız.” sözleriyle Güler’i kutladı.
Mustafa Güler ise “Kitap dostları Türkiye’nin dostları gördüğümüz konuştuğunuz yazdığımız Türkiye’nin temel sorunları” sözleriyle başladığı konuşmasında , “Dün Çanakkale Zaferi’ni kutladık, Şehitlerimizi andık. Saygılarımızı sunuyoruz. Çanakkale Zaferi, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında kapı açan çok önemli bir başlangıç. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasının temeli bu zaferle atıldı. Cumhuriyet kurulmadan önce İzmir İktisat Kongresi’yle izlenecek iktisat modeli temelinin atıldığını belirten Güler, bu kongrede belirlenen hedefin iyi anlaşılması gerektiğine vurgu yaptı. Güler, Cumhuriyetimizin demokrasiyle taçlanmaması nedeniyle geldiğimiz bu akibetin nedeni olduğunun altını çizerek, “98 yıldır geri kalmamızın nedeni gelişmekte olan ülke formunda devam ediyoruz” diye belirtti.
Güler, şöyle devam etti; “Neden dünyanın en önemli coğrafyasında bulunurken bu kadar kırılganlık, ekonomide zayıflık, nereden eserse bizim kolumuzu kanadımızı bu ana sebebin ne olduğunu hepimiz düşünüyoruzdur. İktidarlar toplumun refahı için geliyorlar. Sonuçta gerçekleşmeyen 98 yıldır bu güne kadar kurulan 66 hükümet bu ekonomik niyetle geliyor. Demokrasi ıskalandığı için hep bir hedef olarak kaldı, amaca ulaşmadığını görüyoruz.”
Kitabını değerlendirirken Güler, hukukun değerleriyle ekonominin değerlerinin nasıl bir biriyle ilişkisi olduğunu dünya grafiklerinde göz önüne konduğuna işaret ederek, Ekonominin demokrasi yoluyla paralel yükseldiğine dikkat çekti. Ekonomide yaşanan son yılları değerlendiren Güler, Büyük bir yoksullaşma yaşandığını kaydetti.
Güler “Bu yol izlenmesi halinde görüldüğü gibi bizi aynı sonuca götürecek, Bu bizim kaderimiz mi, yoksa bu kaderi değiştirebilir miyiz. Değişecekse neyle değişebilir nasıl bir koşullarda değişebilir. Hedefler koymak lazım.” diye konuştu.
Stratejik kaynaklara sahip değilsen tek kaynağının insan olduğuna dikkat çeken Güler, insanın yeteneklerinin geliştirilmesi, üretim kapasitesinin büyütülmesi, ekonomi büyütülmedikçe tüketim kapasitesini büyütmenin mümkün olmadığını, yaşamın üretilenin neticesi olduğunun altını çizerken elde edilen gelirin bölüşülmesinde Adaletin sağlanmasını gerektiğine dikkat çekti. Pastanın büyütmesi şart olduğunu da sözlerine ekledi.
Hukukun üstünlüğü, yargının bağımsızlığı şartı iş insanları için çok gerekli olduğunun önemine vurgu yapan Güler, demokrasi olmadan ekonominin büyüyemeyeceğini ekonomiyle demokrasinin kardeş olduğunu aktardı.
Sermayenin nerede güvence görürse oraya gideceğine işaret eden Güler, “Sermayenin vatanı milliyeti yoktur. Sermayenin bereketli toprağı demokrasidir. Ekonomi demokraside büyür gelişir.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.