Kanada, Türkiye’ye insansız hava aracı (İHA) üretimi için teknoloji ihracı iznini iptal etti. Türkiye kararın tekrar gözden geçirilmesini talep etti.
Edinilen bilgilere göre Kanada, Türkiye’nin ürettiği İHA’ların Dağlık Karabağ’daki çatışmalarda Azerbaycan ordusu tarafından Ermenistan’a karşı kullanıldığı haberlerinin ardından bu durumu araştırmak için ihracata geçtiğimiz Ekim ayında ara verdiğini duyurmuştu.
Kanada Dışişleri Bakanı Marc Garneau, Türkiye’de üretilen İHA (insansız hava aracı) ve SİHA’ların (silahlı insansız hava aracı) Dağlık Karabağ’da kullanıldığının tespit edilmesi üzerine ihracat izninin iptal edildiğini açıkladı.
Garneau, “Teknolojinin bu şekilde kullanımı Kanada’nın dış politikasıyla da, Türkiye’nin verdiği son kullanıcı taahhütleriyle de uyuşmamaktadır” dedi.
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Garnau ile görüşerek ihracat kısıtlamaları konusunda Kanada’nın tutumundan duyulan rahatsızlığı iletti ve bu durumun gözden geçirilmesini talep etti. İki ülke NATO üyesi ve aralarında birçok askeri anlaşma bulunuyor.
Türkiye’nin Ottawa Büyükelçiliği ise yaptığı açıklamada, “NATO müttefiklerimizin yapıcı olmayan, ikili ilişkilerimizin kötü etkilenmesine ve ittifak dayanışmasının zarar görmesine yol açacak adımlardan kaçınmalarını bekleriz” dedi.
Kanadalı L3HarrisWescam şirketi, Türkiye’ye insansız hava araçlarında kullanılan görüntüleme ve hedef alma sistemlerini satıyordu.
Kanada, Türk SİHA’larının Libya’da da kullanıldığını ve bunun Birleşmiş Milletler’in ambargosunun ihlali olduğunu savunmuştu.
Kanada daha önce de Türkiye’nin Suriye’deki operasyonları nedeniyle Ekim 2019’da ihracat izinlerini askıya almış, Mayıs 2020’de izinler tekrar verilmişti.