MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Tayvanlı yatırımcıları chip yatırımı yapmaları adına Mersin’e davet etti. Mersin’in stratejik konumu ve yatırımcı için sunduğu olanaklar hakkında Tayvan Türkiye Temsilciliği Ekonomi Direktörü Tseng’e bilgi veren Başkan Kızıltan, “Türkiye yalnızca İstanbul’dan ibaret değil, yatırımcılarınızın Mersin’e gelmesi halinde büyük avantajlar elde edeceğini bilmelisiniz” dedi.
Tayvan Türkiye Temsilciliği Ekonomi Direktörü Chares Bow-Lan Tseng, Katip Sasha Ko-Chuan Kao ile Uzman Akın Akamaç, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan’ı ziyaret etti. Yönetim Kurulu Üyesi Yasemin Taş’ın da katıldığı görüşmede Tayvan ve Mersin ekonomisi ve yatırım olanakları konuşuldu. Yüksek teknoloji üzerine yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verip ülkelerinde tarım konusunda eksikler bulunduğunu bildiren Ekonomi Direktörü Tseng, Mersinli firmaların tarım gıda ürünlerini kendi ülkesinde tanıtması talebinde bulunurken MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Kızıltan ise Tayvanlı yüksek teknoloji yatırımcılarını Mersin’e davet etti.
Türkiye’de özellikle son dönemlerde yaşanan chip sorununu hatırlatan Kızıltan, Mersin’de bu konuda yapılacak bir yatırımla yalnızca Türkiye değil Avrupa, Rusya ve Afrika pazarlarına da rahatlıkla ulaşmanın mümkün olacağını vurguladı. Mersin’in lojistik üstünlüğü yanında çevre illeriyle birlikte demir-çelik, plastik, kimya gibi birçok sanayi dalındaki gücünü de bildiren Kızıltan, MTSO olarak Tayvanlı yatırımcıların Mersin’i tercih etmesi halinde birlikte Cumhurbaşkanlığı Yatırım Destek Ofisi’ni ziyaret ederek gerekli teşviklerin alınması noktasında da, fizibilite hazırlanması konusunda da destek verebileceklerini söyledi.
Yönetim Kurulu Üyesi Yasemin Taş ise özellikle biyomedikal konusundaki yatırım avantajlarını anlattı. Dünya genelinde Tayvan ilaçlarının çok yaygın olmadığını kaydederek Tayvan teknolojisinin Türkiye’ye taşınması halinde özellikle Ortadoğu ve Afrika pazarındaki gücün artırılabileceğini bildiren Taş, Tayvan teknolojik altyapısıyla piyasaya sürülecek Türk menşeli ilaçların büyük ilgi göreceğine inandığını vurguladı. Bölgede işbirliği yapabilecekleri çok sayıda Türk firma bulunduğunu kaydeden Taş, “Türkiye’yi biyomedikal yatırımı konusunda da düşünmenizi tavsiye ederim” ifadelerini kullandı.
Tayvanlı ve Mersinli firmaların bir araya getirilmesi ve işbirliğinin artırılması kararlaştırılan görüşme, karşılıklı hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.