Ana Sayfa / KADIN / Meral Seçer: “Sürdürülebilir kooperatifçilik için kurumsallaşmak şart”

Meral Seçer: “Sürdürülebilir kooperatifçilik için kurumsallaşmak şart”

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Meclis Üyesi Ahmet Akın ve TOBB Mersin Kadın Girişimcileri Başkanı Ayla Harp’ın moderatörlüğünü yaptığı ‘Kooperatiflerin Sorunları ve Çözüm Yolları’ paneline Mersin’den birçok kooperatif başkanı ve üyeleri ile STK temsilcileri  katıldı.

Panelde yaptığı konuşmada, kooperatifçilikte yaşanan sorunlara çözüm bulmak adına bir araya gelmenin ve fikir alışverişinin önemine dikkat çeken Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, “Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi’nin gönüllülük biriminde gönüllü olarak tüm 13 ilçeyi dolaştık. Burada kadınlarımızın neler yaptığına ve günlük yaşamlarının nasıl geçtiğine dair baktık ve kadınlarımızın ürettiklerini satmak istediklerini ve bunun için de bir araya gelmek istediklerini tespit ettik ve kooperatif kurmaya karar verdik. Bu tür toplantılar çok önemli. Çünkü hem bizi bir araya getiriyor hem de yeni fikirler ortaya koymamızı sağlıyor, güçlenmemizi sağlıyor. Kooperatif mantığı o kadar güzel bir şey ki. Çünkü kooperatifleşmede insanlar bir araya geliyorlar, fikirleri birleştiriyorlar, emeklerini, sermayelerini birleştiriyorlar. Yani burada hem amatörlükleri oluyor hem profesyonelleşmeleri oluyor hem de en önemlisi gönüllülükleri oluyor. Burası sadece ticari faaliyet yapılan bir yer değil, bir sosyalleşmenin olduğu, ayrıyeten gönüllülükle götürülmesi gereken yerdir” ifadelerine yer verdi.

 

SEÇER: “KOOPERATİF KURMAK KOLAY AMA SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMASINI SAĞLAMAK ZOR”

Mersin’de kooperatiflerin son yıllarda sayıca çok arttığını ve bunun aynı hızla yakın zamanda kapandığına dikkat çeken Seçer, kooperatiflerin ayakta kalması için yeteri kadar alt yapı bilgisinin olması gerektiğine dikkat çekerek, “2018 yılından beri kadın kooperatiflerinin kurulmasında sayıca çokça artış oldu. Türkiye’de kooperatifler hızlı artış gösterdi ve düşüşe geçmiş durumda. Baktığımızda da 2020 yılından sonra da kadın kooperatiflerinin kapanmasında baya dik bir ivme içerisinde olduğunu gördüm. İşte buradaki en önemli konu ise, ‘kooperatifleri kurmak çok kolay, bu kooperatiflerin sürdürülebilir olmasını sağlamak ise bir o kadar zor.’ Kooperatiflerin sürdürülebilir olması için, kooperatiflerin daha kurumsal olması gerekiyor. Çok sayıda kooperatif kurulmasını çok da mantıklı görmüyorum ben. Çünkü bu kooperatiflerin sürdürülebilir olması için onların kurumsallaşmasında soysal medyasından kurumuna kadar bir profesyonelleşmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

“KADINLAR KOOPERATİFTE ÜRETTİKLERİ ÜRÜNLERİ SATMAKTA ZORLANIYORLAR”

Kooperatiflerin kendi imkanlarıyla ürünler ürettiğini ama yeteri kadar da destek sağlanamadığı için ürünleri satmakta zorlandıklarını kaydeden Seçer, “Şimdi kadın kooperatifleri gerçekten de bir umutla bir birliktelikle yapmak için bir araya geliyorlar. Çünkü onlar sosyalleşmek istiyorlar ama en önemlisi de kendi ekonomilerine bir katkı sağlamak istiyorlar. Bir gelir, ek gelir elde emek istiyorlar. Bunu yapabilmek için de tabi bir araya gelmek gerekiyor. Bunun daha sonrasında neler olabileceğini de pek tahmin edemiyorlar. Bu da hem bizim kooperatif deneyimlerimizde hem de görüştüğümüz kooperatiflerle, fuarlarda, bu tür toplantılarda kadınlarımızın kendilerini ilerletecek olan kurumsallaşma konusuna çok ihtiyaçları olduğunu görüyoruz. Bu konuda yapılacak olan desteklerin de kooperatiflerin sürdürülebilmesi için de çok önemli olduğuna kessin inanıyorum. Çünkü biz kendi kooperatifimizde kurumsallaşma eksikliğini gördük ve kendi çalışmalarımızı başlattık. Dolayısıyla devletten gelecek olan desteklerin biraz da bu yönde olması gerektiğine inanıyorum” ifadelerine yer verdi.

“PAYDAŞ KURUMLAR, KOOPERATİFLERE CAN SUYU NİTELİĞİNDE”

Kooperatiflerin kurulmasında paydaş kurum ve kuruluşların önemli olduğunu ama bunları sadece bir can suyu olarak görülmesi gerektiğine dikkat çeken Seçer, paydaş kurumların, kooperatifi ayakta tutan kuruluş olarak görülmemesi gerektiğini belirterek, “Paydaş olan yerel yönetimler, kurum ve kuruluşlar her zaman için paydaş olmalı ama sizin ayakta kalabilmeniz için her zaman bu desteğin olduğunu düşünmek de doğru değil diye düşünüyorum. Bunların sadece bir can suyu olarak olması gerektiğini ve diğer gelişmeleri tamamen kendi iradenizle, kendi yeteneklerinizle yürütmeniz gerektiğine inanıyorum. Bu konuda Mersin’de kadın kooperatifleriyle toplantılar yaptık. Sahada gördüğümüz eksiklikler; teorik bilgileri var ama üretime geçildiği zaman, üretimden satıma kadar olan süreçte pek çok eksik eğitimler olduğunu gördük. Mersin büyükşehir Belediyesi’nin kadın kooperatifçilik şubesi var ve Mersin’deki kooperatiflerde eksik olan eğitimler verildi ve her istenildiği zaman da bu eğitimlerin verileceği söylendi” diye ekledi.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

Binici Gruptan Akdeniz Gücü Spor kulübüne destek

Mersin’de esnafın, gençleri spora yönlendirerek kötü alışkanlıklardan kurtarmak amacıyla kurduğu Akdenizgücü Spor Kulübü’ne destek sürüyor. ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir