Mersin İştişare Kurulu (MİK), Mayıs ayı toplantısı gündem konusu Mersin’in dış ticareti oldu. MİK Başkanı Ferudun Gündüz, kuruldukları günden bu yana eğitim, tarım, medya, sivil toplum ve kent gündemiyle ilgili çok önemli konuları önemli konuşmacılar ile konuşarak kent gündemine taşıdıklarını ve taşımaya devam edeceklerini söyledi.
Mersin İstişare Kulübü (MİK), Mayıs ayı toplantısını Noax Otel`de gerçekleştirildi. Toplantıya iş insanları, akademisyenler, farklı meslek gruplarından girişimciler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Her ay farklı konularla ve farklı konuklarla kentin gündemindeki sorunlarına cevap arayan Mersin İstişare Kulübü’nün bu ayki konusu Mersin’in dış ticareti oldu. Açılış konuşmasını yapan Mersin İstişare Kulübü Başkanı Ferudun Gündüz, kuruldukları günden bu yana eğitim, tarım, medya, sivil toplum ve kent yararıyla ilgili çok önemli konuları önemli konuşmacılar ile kent gündemine taşıdıklarını belirterek, bundan sonra da taşımaya devam edeceklerini söyledi.
Gündüz’ün ardından konuşmacı olarak kürsüye çıkan Gürüz, yaptığı konuşmada, Mersin İstişare Kulübü’nün Mersin’de bulunan üniversitelerin değerli hocalarıyla kentin dinamiklerini buluşturarak kente önemli bir katkıda bulunduğunu ve bunu çok değerli bulduğunu söyledi. Tecrübelerinden Bursa ve Kocaeli gibi sanayinin yoğun olduğu yerlerde bu modelin çok güzel işlediğini bildiğini ifade eden Gürüz, “Bizim sektörümüz ziraat sektörü olduğu için ve Mersin’de ziraat fakültesi olmadığı için biz Mersin Üniversitesinden çok faydalanamıyoruz. Çukurova Üniversitesi ile bu anlamda ciddi iş birliklerimiz var. Mersin’de de umarım şehir dinamikleri ile üniversitenin çalışması ve paylaşımları artar. Bu bağlamda Mersin İstişare Kulübü’nün de buna katkıda bulunacağına eminim.” dedi.
Gürüz’ün konuşmasından önemli satır başları şöyle;
Türkiye’de 55 milyon ton yaş sebze ve meyve üretiliyor. Bunun 5 milyon tonu ihraç ediliyor
“Mersin Türkiye’deki en önemli yaş meyve sebze üretim şehirlerinden bir tanesi. Türkiye’de yaklaşık 55 milyon ton yaş sebze ve meyve üretiliyor. Bunun 5 milyon tonu ihraç ediliyor. Geri kalanın bir kısmı sanayide bir kısmı da iç piyasada tüketiliyor. Bunun yanında çok önemli bir israf var. 5 Milyon tonluk ihracatta ana pazarımız Rusya federasyonu. Daha sonra Almanya, Romanya, Irak, Ukrayna, Polonya, Bulgaristan, Hollanda ve Avusturya geliyor. Dikkat ettiyseniz bütün dünyadaki yaş sebze-meyve ihracatında olduğu gibi bizim de ana pazarımız yakın mesafedeki ülkeler. Takdir edersiniz ki yaş meyve sebze ihracatında lojistik çok önemli. Saatler ve günlerle yaşıyoruz. Dolaysıyla çok hızlı sevk etmemiz gerekiyor.”
Çin ve Hindistan gibi yüksek nüfuslu pazarlara girebilmemiz önemli.
“Çin ve Hindistan gibi yüksek nüfuslu pazarlara girebilmemiz önemli. Özellikle narenciye ve elma gibi raf ömrü daha uzun olan ürünlerde bu ülkelerle zirai karantina anlaşmaları sorunu çıkıyor karşımıza. Hindistan’a elma ihracatımız çok iyi gidiyor. Siz de tüketici olarak fark etmiş olabilirsiniz ki son üç yılda elma fiyatları yüksek çünkü Hindistan’a ciddi bir ihracatımız var. Bu da elma üretiminin artmasına sebep oluyor ve özellikle Mersin’e çok yakın Niğde, Ereğli ve Karaman’da çok güzel elma bahçeleri tesis ediliyor. Hindistan pazarını açılması bence bu konuda çok önemli. Narenciye konusunda Mersin için Çin olmazsa olmazımız. Avrupa Birliği’ne narenciye ihracatımız var ama istenilen seviyede değil. Bunun farklı sebepleri var ama en önemlisi Avrupa Birliği’nin tüketim alışkanlıkları ile bizimkinin birbirine uymaması.”
Narenciyede üretim bu sene rekor seviyede
“Ortadoğu’da ciddi bir pazarımız var. Sadece narenciyede değil aynı zamanda yaş sebze-meyvede. Özellikle Suudi Arabistan ve körfez bölgesinde ciddi bir ağırlığımız var. Orada da bu son üç-dört yıldır Mısır bizi biraz zorluyor. Mısır’da üretim demin ifade ettiğim gibi üretim İspanya, İtalya ve Yunanistan’dakinden kat kat arttı. Türkiye’de de tüm yaş sebze ve meyve üretiminde ama özellikle narenciyede büyük bir artış oldu. Ben işe başladığım zaman Türkiye’nin narenciye üretimi 2,5 milyon tonlardaydı. Geçen yıl 5 milyon tondu. Bu yıl rekor bir seviye olarak 7.2 milyon ton üretim bekliyoruz.”
Dünyada ciddi bir narenciye üretim artışı var
“Güney yarım küredeki ülkeler var. Tabii bizim onlarla sezonumuz ters. Bizim başlangıcımız onların bitişi ve onların bitişi bizim başlangıcımız ama onlarla da ciddi bir rekabet içerisindeyiz. Orada da başımızın belası diyebileceğimiz Güney Afrika var. Orada müthiş bir rekolte var. Yine Brezilya dünyanın en büyük narenciye üreticilerinden biri ama onlar biraz işin endüstriyel tarafındalar. Arjantin, Uruguay ve Avustralya Güney Yarım kürede rakiplerimiz. Genel olarak son on yıl içerisinde gerek güney yarım kürede gerek kuzey yarım kürede ciddi bir narenciye üretim artışı olduğunu söyleyebilirim. “
4.5 milyon tonluk bir üretim fazlamız var
“Küresel ticarette en önemli iki pazarımız Rusya ve Ukrayna. Maalesef aralarında çıkan savaş ve daha sonra meydana gelen İsrail-Filistin çatışması ve bu yüzden Kızıl Deniz’İn kapanması ihracatımızı etkiledi. Kızıl Deniz’deki sevkiyatların yavaşlaması ve Süveyş Kanalı’ndan geçmek için artan maaliyetler bizim Pazar payımızı azalttı gibi. Bunda bizim rekor düzeyde narenciye üretimimizin de payı var. Sezonsal olarak olaya baktığımız zaman geçen sene 1.5 milyon ton olan ihracat bu sene 1.9 milyona çıkmış. Benim tahminim 2.1 – 2.2 milyonla bu seneyi kapatacağız ama 7.2 milyon tonluk bir üretimi düşündüğümüz zaman aşağı yukarı 4.5 milyon tonluk bir üretim fazlamız oluyor. “
İç piyasadaki tüketimi de arttırmalıyız
“Bizim burada iç piyasadaki tüketimi arttırmamız gerekiyor. Biz 85 milyonluk bir nüfusuz. Türkiye’nin çok ciddi bir turizm potansiyeli var. Yılda 5 milyon kişi desek 90 milyon. Mültecilerle birlikte ülkemizde 95 milyonluk bir nüfus var. 3 milyon tonluk bir üretim fazlasını bizim iç piyasada eritmemiz gerekiyor. Ben eminim Anadolu’nun pek çok köyünde daha hiç portakal yememiş çocuklar vardır. Narenciye konusunda bu yönde çalışmalar yapmak gerekiyor.”
Gürüz konuşmasının devamında Tarım Bakanlığının 1 Ocak 2024’ten itibaren yürürlüğe giren tarımsal planlama uygulamalarından ve yaş sebze ve meyve ihracatı konusunda yapılan çalışmalardan ve beklentilerden bahsetti.
Gürüz konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtladı. Soru-cevap kısmının ardından Mersin istişare Kulübü Başkanı Gündüz, Gürüz’a teşekkür belgesi takdim etti.