Ana Sayfa / DÜNYA / Mersin İstişare Kulübü, Yerel Yönetimler ve Dijitalleşme Konularını Ele Aldı

Mersin İstişare Kulübü, Yerel Yönetimler ve Dijitalleşme Konularını Ele Aldı

Her ay önemli bir gündemle toplanan Mersin İştişare Kulubü (MİK), Aralık ayı toplantısında ise yerel yönetimleri ele aldı. MİK Başkanı Ferudun Gündüz, kuruldukları günden bu güne eğitim, tarım, medya, sivil toplum gibi kent ile ilgili çok önemli konuları önemli konuşmacılar ile konuşarak kent gündemine taşıdıklarını ve bundan sonra da taşımaya devam edeceklerini söyledi.

Mersin İstişare Kulübü Aralık ayı toplantısını Marde Otel`de gerçekleştirdi. Toplantıya iş insanları, akademisyenler, farklı meslek gruplarından girişimciler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

 

Her ay farklı konularla ve farklı konuklarla kentin gündemindeki sorunlara cevap arayan ve Mersin`in ThinkTank kuruluşu olma yolunda ilerleyen Mersin İstişare Kulübü’nün bu ayki konuları “Mersin`deki Belediyelerin Performansı” ve “Yerel Yönetimlerde Dijitalleşme ve Akıllı Kentler” idi. Mersin`deki Belediyelerin Performansı ile ilgili konuşmayı Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı yaparken Yerel Yönetimlerde Dijitalleşme ve Akıllı Kentler konusunda Mersin Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Kandemir Atçeken konuştu.

Mersin İstişare Kulübü Başkanı Ferudun Gündüz

Açılış konuşmasını yapan Mersin İstişare Kulübü Başkanı Ferudun Gündüz, kuruldukları günden bu güne eğitim, tarım, medya, sivil toplum gibi kent ile ilgili çok önemli konuları önemli konuşmacılar ile konuşarak kent gündemine taşıdıklarını ve bundan sonra da taşımaya devam edeceklerini ifade etti. Son olarak ele alacakları konunun yerel yönetimler ve dijitalleşme olduğunu belirten Gündüz, Mart ayında yapılacak seçimler öncesinde yerel yönetimleri ilgilendiren liyakatli ve ahlaklı kişilerin seçilmesi, kaynakların doğru ve kamu yararına kullanılması ve bu insanların etkin olarak denetlenmesi konularının önemli olduğunu aksı takdirde toplumun ilerleyemediğini vurguladı. Gündüz, bütün bunların yanında seçilecek kişilerin vizyoner olmaları, iletişime açık olmaları, ekip çalışmasını bilmeleri, liderlik özelliklerinin olması, bilime inanması, araştırmacı olması ve inovatif düşünmesi gibi bir takım artı özelliklerinin olmasının da önemine değindi. Bu bağlamda toplantıya katılan Yenişehir Belediyesi Başkan Aday Adayı Ahmet Arıcan’a da çalışmalarında başarılar diledi.

Prof. Dr.Yağcı; “ Mersin sosyoekonomik gelişmişlik endeksine göre yıllardır düşüş içerisinde”

Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı (Fotoğraf: Hikmet Durgun)

Toplantının ilk konuşmacısı olan Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı konuşmasında Sosyo-Ekonmik Gelişim Endeksi (SEGE) değerlendirmesi bağlamında Mersin`in yıllar içerisinde geçirdiği negatif yönlü değişimi ele aldı. Belediyeciliğin sadece kamu yönetimi olarak ele alınmayacağını söyleyen Yağcı, burada ilçelerin gelişmişlik endekslerinin önemli rol oynadığını vurguladı. Yağcı, Mersin`de doğup büyüyen ve Mersin’i çok iyi bilen biri olarak Devlet Planlama Teşkilatının aktif olduğu dönemlerden bugüne kadar Mersin`i göstergeler doğrultusunda incelediğini ve Mersin için açık bir geriye gidişin söz konusu olduğunu ifade etti. 1981 yılında DPT tarafından SEGE göstergeleri doğrultusunda Mersin`in değerlendirmesini yapan Yağcı, 1981 yılında İstanbul, Ankara ve Izmir dışındaki sıralamada değerlendirmeye merkez ilçe olarak Türkiye’nin en gelişmiş 7 şehri olarak girdiğini ve ilçelerinde değerlendirmeye dahil olduğunu değerlendirmede de 15. sırada yer aldığını ifade etti.

Yağcı, ilçelerin de Mersin`i aşağı çeken bir yönelim gösterdiğini ve 1996 yılından itibaren değerlendirmeye farklı kriterlerin de eklendiğini ve bu yıllardan itibaren farklı ilçelerin de kurulması ile Mersin`in düşüşünün hızlandığını belirti. 2004 yılında 16. sıraya düştüğünü ve burada Antalya’nın 1980`lerde aldığı teşviklerle yükselişe geçerek Mersin`i geçtiğini verilerle gösterdi. 2017 yılına gelindiğinde ise Mersin`in il olarak 25. sıraya düştüğünü söyleyen Yağcı, 2022 yılında biraz iyileşme olmasına rağmen hala Mersin`in olması gerektiği yerden çok uzak olduğunu kaydetti. Toroslar`ın bu endekse göre Mersin`in en az gelişmiş ilkesi olduğunu söyleyen Yağcı, Akdeniz bölgesinin durumunun da bu bağlamda düşündürücü olduğunu  ve Yenişehir’in de ne kadar endekste yukarı sıralarda yer alsa da bazı problemlerin mevcut olduğunu kaydetti.

Atçeken; “Veri petrol kadar değerli”

Mersin Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Kandemir Atçeken konuştu. (Fotoğraf: Hikmet Durgun)

Dr. Kandemir Atçeken yaptığı konuşmada üzerinde çalışmakta olduğu yöntem bilimi ve dijitalleşme konularına değindi.  Atçeken bu alanın hala bakir bir alan olduğunu ve tüm dünyada gelişmekte olan bir alan olduğunu ifade etti. Özellikle sosyal bilimler alanında büyük bir açlık olduğunu söyleyen Atçeken Mersin’de veri toplama ile algılı pek bir çalışma olmadığının altını çizdi.  Bu bağlamda dijitalleşme, akıllı kentler ve yerel yönetimler konusuna değinen Atçeken, konuşmasında Avrupa, dünya ve Türkiye karşılaştırması üzerine de görüşlerini sundu.  Varının sadece akademisyenler için değil, yerel yönetimler, devletler, özel şirketler için de çok önemli olduğuna değinen Atçeken, BM’nin bir konferansında veriyi petrol kadar değerli bulduklarını ifade ettiklerini vurguladı. Mersin için de bazı kurumların ellerinde bazı veriler olduğunu ve bölgesel düzeyde bazı verilerin olduğunu da söyleyen Atçeken, bunların dışında kentle ilgili veri akışının fazla olmayışının eksiklik olduğuna dikkat çekti.

Dijitalleşmenin 17 yüzyılda Liebniz’in ikili sistemi bulması ile başladığını ve 19. yüzyılda ekonomik gelişmeye bağlı olarak verilerin önem kazanmasının ardından Amerika’da önem kazandığını ama önemli atılımını 1990’ların sonunda yaptığını ve Türkiye’de de T.C. kimlik numarası ve e-devlet uygulaması ile hayatımıza girdiğini söyledi. Bu bağlamda yerel yönetimlerin de üstlerine düşen görevi yaptığını ve gerekli atılımlarını yaptığını ifade etti. Bu konunun sürdürülebilir olması ve çeşitlendirilmesi açısından mevcut sıkıntıları örnekler üzerinden dinleyicilere aktardı.

Konuşmasının devamında dijitalleşmenin akıllı kentler bağlamında dünya üzerindeki uygulamalarına ve bu konulardaki farklı senaryolara da değinen Atçeken, dinleyicilerin soruları üzerine veri ihlali ve verinin suistimal edilmesi konularına da değindi. Atceken’in konuşmasının ardından soru-cevap kısmına geçildi ve soru-cevap kısmının ardından çekilen toplu fotoğrafın ardından toplantı sona erdi.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

AKDENİZ BELEDİYESİDEN DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ ŞENLİĞİ

Akdeniz Belediyesi, ‘20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’ dolayısıyla farklı mahallelerden yüzlerce çocuğun katılarak yaşıtlarıyla ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir