Mersin’de internet gazetelerine, belediyelerin ‘Banner’ dağıtımındaki, düzensizlik, eşitsizlik ve düşük fiyatlandırmada yaşanan krizin aşılması istendi.
Ülkede yaşanan ekonomik krizden adeta vurgun yiyen, Basın İlan Kurumu (BİK) üyesi İnternet Gazeteleri ve gazeteciler, belediyelerin düzensiz ve eşit olmayan Banner dağıtımında yaşanan krize karşı da direndikleri bildirildi.
Mersin’de, internet gazetesi akımının öncülerinin de aralarında yer aldığı ve Basın İlan Kurumu’nun kadrolu 1 muhabir, 1 yazı işleri müdürü çalıştırma zorunluluğuna uyan, Cumhuriyet Savcılığı ve maliyeye kayıt işlemleri ile diğer şatlarını yerine getiren İnternet Gazeteleri sahipleri, son yaşanan ekonomik krizlerle üzerlerinde dolaşan kara bulutlara, düzensiz banner veren Belediyelerin uygulamalarının da eklendiği belirtildi.
Mersin İnternet Gazeteciler Cemiyeti Başkanı A.Vahap Şehitoğlu, internet gazetelerinin sahip ve çalışanlarının yaşadıkları sıkıntılardan kurtulabilmelerinin yolunun, “Başta Mersin Valimiz, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere, Akdeniz, Mezitli, Yenişehir, Toroslar Belediyesi, Odalar, Birlik ve Borsa Başkanları ile büyük ticari şirketler, yaratacakları kaynaklar ve Bannerlarla destek vermesinden geçiyor” dedi.
Belediyelerin Banner dağıtımındaki keyfiyeti, düzensizliği, fiyatlandırma adaletsizliği, internet gazetelerinin yaşadıkları ekonomik krizi daha da derinleştirdiğine dikkat çeken Başkan Şehitoğlu şu açıklamada bulundu: “Resmi reklam almaya hak kazanan İnternet gazeteleri gerçekten ayakta kalma mücadelesi veriyor. Belediyelerin verdiği Bannerların, Basın İlan Kurumu’ndan her ay on binlerce lira Resmi İlan da alan yazılı yerel gazete ve onların uzantısı internet gazetelerine aktarılmasında, aramızda maalesef bir adaletsizlik yaşatılmaktadır. Burada haksız bir rekabet söz konusudur. Bu sorun aşılmalı. Belediye başkanlarımızın bu konuda ciddi anlamda desteklerine ihtiyacımız var. Bannerların, keyfiyetten uzak her ay düzenli ve kabul edilebilir bir fiyatlandırma ile resmi unvan alan İnternet Gazeteleri ile gazeteler ve onların uzantısı internet gazeteleri arasında eşit paylaşımı yapılmalıdır… Şuan BİK’e uyum sağlayan ve yazılı gazetesi bulunmayan internet gazetesi sahipleri patronluktan değil, basın emekçiliğinden gelen, tüm Mersinlilerinde yakinen tanıdığı gazetecilerdir. Bizler, aylık masrafları; (vergi, sigorta, muhasebe, çalışan maaşı, kira, elektrik, su, telefon, internet, Hosting ve yazılım ücretleri dahil) yaklaşık 50 bin liralık bir meblağı tutmaktadır.
Bu yüzden yerel günlük gazeteler ve internet sitelerine verilen katkının bu işi düzgün ve resmi yapan Mersin’in tanınmış internet gazetelerine ve internet gazetecilerine de aynen verilmelidir. Şu güne kadar hiçbir kısıtlama yapmadan günde 3-4 faaliyet haberleri karşılık beklemeden yayınlanan tüm belediye başkanlarımız ellerini vicdanlarına koyarak adaletsizliği, haksızlığa el koymalıdır!”