Mersin’de 8 Mart öncesi bir araya gelen sivil toplum örgütleri, Mersin İdman Yurdu Meydanı’ndan Özgecan Aslan Barış Meydanı’na kadar koştu. Etkinliğe iş insanı şair yazar Sait Dervişoğlu, GİŞKAD Kurucusu ve Onursal Başkanı İnşaat Mühendisi Cavidan Demirağ ile çok sayıda kişi katıldı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi bir araya gelen sivil toplum örgütlerinin “Gece Koşusu” etkinliğine destek verdi. Mersin İdman Yurdu ile Özgecan Aslan Barış Meydanı arasında yapılan koşuya hem kadınlar hem de erkekler katıldı. Koşunun sonunda ‘Kardeşlik Halayı’ çekildi.
Önce koştular sonra ‘Kardeşlik Halayı’ çektiler
8 Mart’a kadar sürecek etkinlikler planlayan sivil toplum örgütleri, bu etkinliklerine ilk olarak ‘Gece Koşusu’yla başladı. Çukurova Genç Girişimci İş İnsanları Derneği (ÇUGİDER), Mersin Yatırımcı İş İnsanları Derneği (MERYAD), Türkiye Irak Sanayici İş Adamları Derneği (TISİAD), Girişimci İş Kadınları Derneği (GİŞKAD), Mersin Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (MESİAD), Türk Arap İş Adamları Derneği (TURAB) ve Mersin Girişimci İş Adamları Derneği (MEGİAD) öncülüğünde başlatılan koşuya, Mersin Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere çok sayıda ilçe belediyesi, sivil toplum örgütü ve oda da destek verdi.
Mersin İdman Yurdu Meydanı’nda dansla başlayan koşu, Özgecan Aslan Barış Meydanı’nda noktalandı. ‘Dünyayı Eşitlemeye Var Mısın?’ yazılı tişört giyen katılımcılar, koşunun sonunda aynı cümleyi bağırarak söyledi. Koşu sonunda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Mersin Başkonsolosu Zalihe Mendeli’nin de katıldığı bir ‘Kardeşlik Halayı’ çekildi. Halayın ardından katılımcılar, DJ Mustafa Cingiz’in çaldığı 90’lar pop şarkıları eşliğinde dans etti.
“Karanlığı aydınlatmak istiyoruz”
Sivil toplum örgütlerinin bir araya geldiği projenin koordinatörü Didem Yapar Pektaş, kendisinin de MEGİAD adına etkinliğe katıldığını belirtti. Pektaş, ‘Gece Koşusu’yla başlayan etkinliklerle ilgili, “Bugün burada birçok dernek, oda ve sanayi kuruluşuyla beraberiz. Bu Mersin adına atılmış en güzel adım. Hep birlikteyiz. Birlikte, eşit şartlarda ‘kadın-erkek eşittir’ demek için koşacağız. Evet, bu kadınlardan çıkan bir proje. Karanlığı aydınlatmak istiyoruz, böyle bir metaforumuz var. Herkese ‘dünyayı eşitlemeye var mısın’ diyoruz” ifadelerine yer verdi. Pektaş, ‘Gece Koşusu’ ile başlayan etkinlikleri sergiler, tiyatrolar, eğitimler ve seminerlerle sürdürmek istediklerini söyledi.
“Dünyayı eşitlemek için yola çıktık”
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’ndan koşuya katılan MTSO Hukuk Müşaviri Dilek Kurtuluş ise “Birçok sivil toplum örgütü 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne farkındalık yaratmak amacıyla bir dizi etkinlik başlattı. Dünyayı eşitlemek için yola çıktık. Bugün de ilk olarak yürüyüş yaparak hep beraber fenerlerle farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz. Aslında biz birçok alanda eşit olduğumuzu düşünüyoruz, sorumluluklar alanında ama bugün bu konuya tekrar dikkat çekmek istiyoruz” diye konuştu.
GİŞKAD üyesi eczacı Çiğdem Arslanköylü, bir arada seslerini duyurmak için güzel bir buluşma olduğunu belirterek, “GİŞKAD olarak zaten sürekli bu tarz etkinliklerle sesimizi duyuruyoruz ama diğer STK’larla birlikte bu etkinlikte sesimizi çok daha fazla yükselteceğiz. Zaten toplum da kadınlara karşı artık daha duyarlı. Eşit olduğumuzu bir kez daha göstereceğiz bu yürüyüşte” ifadelerine yer verdi.
Elmas Türkcan ise arkadaşlarından duyarak etkinliğe katıldığını ifade ederek, “Biliyorsunuz ülkemizde artık kadına şiddet çok ciddi boyutlara geldi. Bizim artık kadına şiddete hayır demekten nefesimiz tükendi. İstanbul Sözleşmesi’ni çok önemsiyoruz fakat bu konuda gerekli yaptırımlar uygulanamıyor ne yazık ki” dedi.