Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, metro projesi kapsamında 3.5 milyar liralık dış finansman izni için Maliye Bakanlığına yazdıkları yazıya 2.5 aydır yanıt alamadıklarını belirterek “Ben bunu bir polemik meselesi, bir siyaset meselesi yapmak istemiyorum. Hiçbir zamanda, geçtiğimiz dönemlerdeki tabloyu görmek istemiyorum. Çünkü hem benim hem şehrimin enerjisini alıyor. Ben bu gerçeğin bilinmesini istiyorum. Bu metro neden bu kadar gecikiyor, ne oluyor sorusunun cevabı işte burada gizli” dedi. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasının, raylı sistem için 120 milyon avroluk kredi sunabileceğine değinen Seçer, iktidarın dış finansman izni konusunda Mersin’in önünü açmasını istedi. Seçer, “Ben Hazine’den para istemiyorum. Kefalet istemiyorum” dedi.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Ekonomi Platformu tarafından düzenlenen Mersin Ekonomi Zirvesinde belediyenin raylı sistem ve altyapı yatırımlarını anlattı. Seçer, dev projeler için Avrupa’daki farklı kuruluşlardan kredi ve hibeler bulduklarını belirterek hem hükümetten hem bürokrasiden bu kredilerin kullanılabilmesi konusunda Mersin’in önünü açmalarını istedi.
“SİYASİ KAVGALAR ENERJİMİZİ ALIYOR”
5 yıl önce metroyu planladıklarında maliyetin 530 milyon avro olduğunu, sistemin şu anda 850 milyon avroluk bir maliyete yükseldiğini anlatan Başkan Seçer, “3.5 milyar liralık kullanım için, dış finansman izni için yaklaşık 2 ay önce Maliye’ye yazı yazdık ama şu ana kadar herhangi bir izin onayı gelmedi. Doğal olarak metronun ilerlemesi konusunda işimiz sıkıntıya giriyor. Ben bunu bir polemik meselesi, bir siyaset meselesi yapmak istemiyorum. Hiçbir zamanda, geçtiğimiz dönemlerdeki resmi, tabloyu görmek istemiyorum. Çünkü hem benim hem şehrimin enerjisini alıyor. Buradaki siyasi kavgalar hepimizin enerjisini alıyor. Ben buradan bu gerçeğin bilinmesini istiyorum. Bu metro neden bu kadar gecikiyor, ne oluyor sorusunun cevabı işte burada gizli” dedi.
“YAKLAŞIK 120 MİLYON AVRO İLE BU YATIRIMI BİTİREBİLİRİZ”
Mersin’in marka kent olabilmesi için raylı sistemlerin çok önemli bir yatırım olduğuna değinen Seçer, “5 yıl içinde 3 ayrı sistem projesi yaptık. Ulaştırma Bakanlığından teknik izinleri aldık. Biri fuar alanından üniversite ve üniversite hastanesi hattı. Biri eski otogardan şehir hastanesi ve yeni otogar. Bir diğeri de Tarsus tramvayı. Bunun ikisinin onayı alındı. Ben Hazine’den para istemiyorum. Kefalet istemiyorum. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası bunu rahatlıkla finanse edebileceğini söylüyor. Biz yaklaşık 120 milyon avroya bu yatırımı bitirebileceğimizi öngörüyoruz. Raylı sistem çok rahat yapabileceğimiz bir yatırım. Önce fuar alanı üniversite hattını ardından da Tarsus tramvayını hayata geçiririz umarım” ifadelerini kullandı.
“KREDİYİ BİZ BULUYORUZ. AK PARTİLİ SİYASETÇİLER VE BÜROKRASİ DE DESTEK VERSİN”
Avrupalı finans kuruluşlarının kredi ve hibeler konusunda ince eleyip sık dokuduğunu, Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak önemli miktarda kredi ve hibe anlaşması yaptıklarını kaydeden Seçer, “Bulduğumuz dış kredi ve hibelerde, özellikle AK Partili siyasetçilerden ve başta Mersin valimiz olmak üzere bürokrasinin desteğini görmek isteriz” dedi.
ALTYAPI VE KANALİZASYON PROJELERİ İÇİN 150 MİLYON AVROLUK PROJEKSİYON
Mersin Büyükşehir Belediyesinin yapacağı altyapı yatırımlarını özetleyen Başkan Vahap Seçer sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bizim Yeşilovacık’tan Mezitli’ye kadar olan kısımda kanalizasyonların denize boşaltılması sorununu ortadan kaldırabilecek bütün çalışmalarımız ve projelerimiz hazır. Mezitli içmesuyu şebekesi inşaatını başlattık. 32 milyon 222 bin avroluk kredimizi de hibe olarak sağlamış olduk. Toroslar-Homurlu-Kazanlı projesi için FRIT2 kapsamında yani Türkiye’deki yabancılar fonu kapsamında 10 milyon avroluk bir yatırım. Onun da ihalesi tamamlandı. Erdemli’deki yatırım için ihale aşamasındayız. Silifke’de yatırım planlarımız var. Toplam yaklaşık olarak 150 milyon avroluk bir projeksiyon. 65 milyon 822 bin avroluk kısmının inşaatına başladık. Ama yaklaşık 84 milyon avroluk kısmı Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığında bekliyor. Yatırım programına alındığı anda biz inşaatlara başlayacağız. Hazine kefaleti yok. Biz kredileri Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak EBRD, IFS ve AFD 3 kurumdan sağladık. Bütçe Başkanlığından onaylanması durumunda Mersin’in 50 yıllık çevre sorunlarına neden olan sorunlarını ortadan kaldıracak projeler birkaç yıl içinde tamamlanmış olacak.”
“AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMEDİĞİMİZ İÇİN 50 MİLYON AVROLUK KREDİYİ ALAMADIK”
Tarsus’ta yapımı tamamlanan DSİ’ye ait Pamukluk Barajından Mersin’e içmesuyu verilmesinin hayati önemde olduğuna işaret eden Başkan Seçer, “Pamukluk Barajı son derece hayati önem taşıyor. Deprem sonrası çok sayıda depremzede şehrimize geldi. Yaklaşık 300 bin sığınmacı var. Mersin’in fiili nüfusu 2.7 milyon desem abartmış olmam. Suyun yüzde 85’ini Berdan’dan alıyoruz ve gelir gelmez bitiyor. Bir iki yıl sonra Pamukluk Barajı isale hattı bitmezse krize geçeceğiz. 50 milyon avroluk hibe bulmuştuk ama Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi ilan edilmediğimiz için iki aşamada verilecek 100 milyon avroluk krediden faydalanamıyoruz. Yeni bir yöntem bulundu. DSİ yapacak ama bizi borçlandıracak. 200 milyon avroya mal olacak. 2025 yılında DSİ’nin bu projeye yeterli ödenek ayırmasını bekliyoruz” dedi.
“YATIRIMLAR KONUSUNDA MERSİN’E POZİTİF AYRIMCILIK YAPILSIN”
Başkan Seçer konuşmasında, Karayolları Genel Müdürlüğünün, geçmiş dönemde yapmayı vaat ettiği katlı kavşak projesini geciktirmesini de eleştirerek şunları söyledi:
“Ben bir siyasi figürüm. Bunu siyasi eleştiri olarak almayın. Ama bazı tespitleri söylemekte hepimiz için fayda var. Bir tane katlı kavşak var Karayollarının yaptığı. Akbelen Mezarlığının üst tarafında. Bir de benden önceki dönemde ikinci bir kavşak için protokol yapılmış. Ama şu ana kadar yapılmadı. Bizim bütçemiz olsa inanın hemen yaparız. Adana’ya gidin bir sürü Karayolları imzalı sanat yapısı görürsünüz. Ya da Kayseri’ye gidin, Ankara’ya gidin, İstanbul’a gidin. Mersin de üvey evlat değil. Herkes konuşacak. Mersin Türkiye’nin en fazla vergi veren 5. İl olduğunu söyleyecek. Biz yatırımda 22. Sırada, 23. sırada olmak istemiyoruz. Bize de pozitif ayrımcılık yapılsın. Biz ciroya, kasaya katkı sunuyoruz. Mersinliler, böyle yatırımlar olursa daha güçlü çalışır. Bakın vergimizin karşılığını alıyoruz diyebilir. Bu da daha çok iktidara partisine mensup milletvekillerinin görevidir. Bu Mersin hepimizin. CHP, Ak Parti, MHP, İyi Parti farkı yok. Herkesin. Buraya yapılacak yatırım bizim iktidarımızda da yapılsa Cumhur İttifakı iktidarında da yapılsa değerlidir, fark etmiyor. Neticede biz burada yaşıyoruz. Burada kalacağız. Bu yatırımlar da burada kalacak.”