DEAŞ’ın Horasan grubu olarak bilinen Afgan kolu dün akşam Kabil Havalimanı’na düzenlenen kanlı saldırının sorumluluğunu üstlendi. Örgüt, sadece Amerikalılara değil, ülkenin yeni yöneticileri olan Taliban’a karşı da güçlü bir nefret besliyor.
Kabil Havaalanı’na düzenlenen saldırı, ABD Başkanı Joe Biden’ın salı günü, yabancı kuvvetlerin Afganistan’dan çekilme takvimi için son gün olan 31 Ağustos tarihine uyacaklarına ve çekilme işlemini tamamlayacaklarına, zira DEAŞ’ın havaalanına saldırı yapacağına yönelik ciddi uyarılar ve riskler bulunduğuna dair yaptığı açıklamayı haklı çıkardı. Londra da perşembe sabahı Kabil Havaalanı’na yönelik çok ciddi ve yakın zamanda gerçekleşecek bir terör tehdidi olduğunu bildirmişti.
AFP söz konusu grubun, DEAŞ’ın 2014 yılında Irak ve Suriye’de sözde halifeliğini ilan etmesinden kısa bir süre sonra Pakistan Talibanı’nın eski üyelerinin DEAŞ lideri Ebubekir el-Bağdadi’ye bağlılıklarını ilan ettiğini aktardı. Daha sonra, yenilgiye uğrayan ve Taliban’dan kaçan Afganlar da DEAŞ’a katıldı. DEAŞ 2015 yılının başlarında Horasan ‘da bir grup kurduklarını duyurdu.
Afganistan, Pakistan, İran ve Orta Asya’nın bazı kısımlarını kapsayan bölgeye Horasan ismi veriliyor. AFP, DEAŞ’ın 2015 yılında Afganistan’ın doğusundaki Nangarhar ilindeki dağlık Eşin bölgesinde Horasan grubunu kurduğunu ve buranın komşu Kunar eyaletine ek olarak örgütün kalıcı olarak varlık gösterebildiği tek bölge olduğunu belirtti.
BM verilerine göre DEAŞ’ın Horasan kolu, Afganistan’ın tüm bölgelerinde Taliban ile çatışmalara girdi ve başta başkent Kabil olmak üzere birçok yerde uyuyan hücreler oluşturdu. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) temmuz ayında yayınladığı bir rapora göre, Horasan grubu savaşçılarının sayısının 500 ile birkaç bin arasında değiştiği tahmin ediliyor.
Horasan grubu, Afganistan ve Pakistan’da son yıllarda meydana gelen en kanlı saldırılardan bazılarının sorumluluğunu üstlendi. Camilerde, hastanelerde ve halka açık yerlerde birçok sivil vatandaşı katletti. Örgüt Ağustos 2019’da Kabil’de bir düğün sırasında Şiilere düzenlenen ve 91 kişinin ölümüne neden olan saldırının sorumluluğunu üstlendiğini duyurmuştu. Kabil’de Mayıs 2020’de Şiilerin çoğunlukta olduğu bir mahalledeki bir doğum hastanesini hedef alan saldırıda aralarında 16 anne ve bir bebeğin de bulunduğu 25 kişi yaşamını yitirmişti.
DEAŞ’ın Horasan kolu, konuşlandığı vilayetlerde oldukça derin izler bırakıyor. AFP, Horasan grubu savaşçılarının köylüleri vurarak kafalarını kestiğini, işkence yaptığını ve her yere mayın yerleştirdiğini aktardı.
Horasan grubu zaman içinde Taliban’ın baskısı ile karşılaştı ve bu durum kontrol alanlarını genişletmesine engel oldu. Afgan ordusu 2019’da, ABD ile gerçekleştirdiği ortak operasyonların ardından örgütün Nangarhar eyaletinde bozguna uğratıldığını duyurmuştu.